fbpx

Zemlja dalekog sjevera: Polarni dan

Dvodijelni dokumentarni film Zemlja dalekog sjevera: Polarni dan

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od ponedjeljka, 18. listopada 2021. godine na Drugom programu (HRT- HTV2) u terminu od 16.45 sati počinje s prikazivanjem dvodijelnog dokumentarnog filma Zemlja dalekog sjevera: Polarni dan.

Polarni dan

Polarno područje – ondje se izmjenjuju vječna svjetlost i vječna tama otežavajući život cjelokupnom životinjskom i biljnom svijetu, ono je jedno od najekstremnijih staništa na svijetu.

Polarni dan

Iznad arktičkog kruga zimske noći traju mjesecima, pri čemu naizgled posve zaustavljaju sav život i otvaraju put žestokim hladnim vjetrovima koji briju preko neplodnog krajolika.

Ali na drugi pogled, ovo negostoljubivo područje zavičaj je iznimno otpornih životinja i biljaka koje su evoluirale kako bi preživjele pa čak i dobro uspijevale unatoč surovim uvjetima.

Razvile su upravo jedinstvene metode preživljavanja da izdrže vječnu tamu. Naučile su i dobro iskoristiti polarni dan čim sunce grane iznad obzora i oblije krajolik toplom, dugotrajnom svjetlošću.

U dvodijelnom dokumentarnom filmu Zemlja dalekog sjevera: Polarni dan, kojim su obuhvaćeni i polarni dan i polarna noć, krećemo se tragom ovdašnjih stanovnika koji nas vode kroz gole krajolike pune krajnjih kontrasta i veličanstvene ljepote.

Film Zemlja dalekog sjevera: Polarni dan vodi nas u čudesni svijet polarnog dana na sjeveru Skandinavije. Sjeverno od Arktičkog kruga Sunce ljeti jedva ikad zalazi. Unatoč obilju hrane, životinje i biljke suočavaju se s velikim preprekama.

Ljeto je kratko, ostavlja malo vremena da novi naraštaj dođe na svijet. Bez prestanka se ubrzano raste, jede, hrani i lovi. Ali nedostatak sna, štetnici i stalna opasnost od grabežljivca stvaraju nelagodu i stres. Smrtna opasnost ide usporedo s obilnim životom ovdje, u zemlji ponoćnog Sunca.

Foto: Press