fbpx

Michael Abene oduševljen Zagrebom: Nikad neću prestati učiti!

Zagreb…

Michael Abene i Jazz orkestar HRT-a oduševili zagrebačku publiku

Michael Abene– Bilo je divno, imali smo divnu publiku i zaista mislim da ljudi trebaju podržati ovaj ansambl. Jako cijenim to što je Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije večeras učinio jer ako oni ne zvuče dobro, ni ja neću tako zvučati – izjavio je nakon sinoćnjega koncerta za Hrvatsku radioteleviziju Michael Abene.
Zagrebačka publika jučer je u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) uživala u čak dva i pol sata vrhunskoga džeza. Za to se pobrinuo Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije, koji je vodio velikan džeza, slavni pijanist, skladatelj, aranžer i producent Michael Abene, koji je čak triput ovjenčan uglednom nagradom Grammy. Hrvatskoj se publici predstavio s 12 skladbi, vlastitih ili u njegovim aranžmanima.
– Imali smo veliku čast večeras. Michael Abene neizbrisiv je sudionik povijesti džeza posljednjih pedeset godina, stvarno je obilježio džez kao jedan od rijetkih, pogotovo kad je riječ o skladbama za veliki orkestar i aranžiranja, tako da mi je jako drago da smo mogli ugostiti takva čovjeka – izjavio je šef dirigent Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije Andreas Marinello.
Na koncertu su izvedene zahtjevne skladbe, koje su bile svojevrstan izbor iz Abeneova bogatoga opusa i skladbe koje su na neki način obilježile njegovu dugogodišnju karijeru. Abene je za Grammy bio nominiran čak dvanaest puta, svirao je s majstorima kao što su Clark Terry i Buddy Tate, a svojim je aranžmanima pomagao da zvuče bolje mnogim slavnim pjevačima i instrumentalistima poput Lize Minelli i Dizzyja Gillespieja te cijenjenim vokalnim sastavima poput sastava New York Voices. Jedan je od najistaknutijih profesora ugledne škole Manhattan School of Music, a tijekom dugogodišnje je karijere radio s mnogim džez-orkestrima. Među ostalim, bio je i šef dirigent WDR Big Banda iz Kölna.
– Mnogo radim po svijetu i često sam u Grazu. Došao sam ovamo iz Graza vlakom. Odlična četiri dana! Žao mi je što moj boravak nije duži. Hrana je divna, ugođaj dobar, ali je najvažnije to da zaista želim doći opet raditi s ovim sastavom jer je sve bolji i bolji! Zaista to mislim! Radim mnoge stvari i ovako nešto ne govorim često! Treba ga cijeniti. Treba ga podržati – istaknuo je Michael Abene.
Michael Abene svoje iskustvo rado prenosi na mlade džeziste, između ostaloga i tijekom nastupa s njima. Pripreme za koncerte svojevrsne su glazbene radionice. U razgovoru za Hrvatsku radioteleviziju otkrio nam je i kako smatra da čovjek nikad ne smije prestati rasti i razvijati se.
– Inače je život dosadan! Volim svakakve vrste glazbe – rock, funk, fusion, džez, beebop. Rad s mladim ljudima pomaže mi da rastem. Učim i ja od njih! Nikad neću prestati učiti – zaključio je 75-godišnji Abene.

Foto: Press