Piknik nominiran za Europsku filmsku nagradu!
Piše: redakcija On 20 ruj., 2015 At 01:33 PM | Categorized As Televizija, Zanimljivosti | With 0 Comments

Kratkometražni film….

PiknikFilm Piknik redatelja Jure Pavlovića osvojio je nominaciju za 28. Europsku filmsku nagradu u kategoriji za najbolji kratkometražni film. Film je nominaciju osvojio na festivalu u Drami, Grčka, koji se održavao se od 14. do 19. rujna. Festivalu u Drami je jedan od 15 međunarodnih festivala na kojima se bira po jedan kratkometražni film iz natjecateljskog programa i nominira za nagradu Europske filmske akademije, takozvani ‘europski Oscar’. Pikinik će se za za titulu najboljeg europskog kratkometražnog filma natjecati s još 14 naslova, a pobjednik će biti poznat na dodjeli nagrada EFA-e u Berlinu 12. prosinca 2015. godine.
PiknikKratkometražni film ‘Piknik’ govori o 15-godišnjem Emiru, koji u društvu nadzornika socijalne službe odlazi u posjet ocu na izdržavanju zatvorske kazne u poluotvorenom odjelu kaznionice na Igmanu. Zbog prometne gužve na sarajevskim cestama oni kasne, pa posjet traje kraće od planiranog.
Scenarij potpisuju Džejna Avdić i Jure Pavlović, za kameru je bio zadužen Almmir Fakić, za montažu Dragan Von Petrovic, producenti su Luka Venturin i Jure Pavlović, a uloge nose Emir Mušić, Aleksandar Seksan i Senad Alihodžić. Film je nastao u produkciji Sekvence, uz potporu Hrvatskog audviozualnog centra, zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport te SEE Cinema Networka.
Piknik je svjetsku premijeru imao na 65. Berlinaleu – međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, na Danima hrvatskog filma osvojio je Grand Prix i nagradu za najbolje glumce, a na nedavno održanom Međunarodnom filmskom festivalu u Rhode Islandu osvojio je nagradu za najbolji kratkometražni film, čime je ušao u prednominaciju za nagradu Oscar Ameičke filmske akademije.
Inače, na festivalu u Drami je u programu EFA Short Matters prikazana hrvatska manjinska koprodukcija ‘Kokoška’ u režiji Une Gunjak, prošlogodišnji najbolji europski kratkometražni film, dok su u programu Balkan Panorama i Balkan Highlights prikazani ‘Adrenalin’ Davida Bagarića, ‘Mezanin’ Dalibora Matanića i ‘Požuda’ Irene Jukić Pranjić.

Foto: Screenshot, Press

comment closed