fbpx

RAI otkupio hrvatski dokumentarac Dijagnoza: Otok

Veliki uspjeh…

Dijagnoza otokDokumentarni film Hrvatske radiotelevizije Dijagnoza: Otok autora Josipa Gavranovića, koji govori o liječniku Siniši Caru koji je Opću bolnicu u Varaždinu zamijenio Domom zdravlja na Mljetu, otkupila je talijanska javna radiotelevizija RAI (tal. Radiotelevisione Italiana – RAI). Internist kardiolog dr. sc. Siniša Car inače je poznat i po tome što je ugradio prvi elektrostimulator srca pacijentu, a na Mljet je došao nakon što su njegovi stanovnici umalo ostali bez liječnika kad je tamošnja liječnica Magdalena Nardelli Kovačić otišla u mirovinu. HRT-ov dokumentarni film govori o prvim kontaktima liječnika dr. sc. Siniše Cara s Mljećanima i tematizira njegovu odluku da svoj poznati svijet zamijeni posve novim, otočnim, sa svim neizvjesnostima koje ta odluka donosi.
Siniša Car– Film Dijagnoza: Otok prikazan je već na Hrvatskoj radioteleviziji te u okviru međunarodnoga projekta Inter Rivers, a sad ga je odlučio prikazati i talijanski RAI. To je veliki uspjeh jer je to jedini film odabran za prikazivanje pred šezdesetomilijunskim auditorijem – ističe Josip Gavranović. Osim njega na filmu je radila i montažerka Nina Koletić te snimatelj Igor Prša. Film je snimljen u okviru koprodukcijske dokumentarne serije Inter Rivers Stalne konferencije mediteranskih javnih medijskih servisa (eng. Permanent Conference of the Mediterranean Audiovisual Operators – COPEAM).
– U koprodukcijskome projektu sudjelovalo je četrnaest javnih servisa sa Sredozemlja te smo iznimno ponosni da je RAI od svih priča za prikazivanje u udarnome terminu odabrao upravo HRT-ovu i Josipovu priču – pojašnjava Tanja Šimić iz Radne jedinice Strateški razvoj i međunarodni odnosi Hrvatske radiotelevizije.
Talijanska televizija film bi trebala prikazati uskoro, a najkasnije u travnju na Drugome programu RAI-ja u emisiji uglednoga novinara Luke Rossinija.

Foto: Press