fbpx

Dani HNK Split u Hvaru: Čudo u Poskokovoj Dragi, Carmen…

Hvar…

Dani HNK SplitDani Hrvatskog narodnog kazališta Split u Hvaru održat će se 27. i 28. svibnja, te 4. lipnja 2016. godine u zajedničkoj organizaciji Grada Hvara i Hrvatskog narodnog kazališta Split. U želji da Hvaranima i njihovim gostima na početku turističke sezone serviraju vrhunsku kulturnu poslasticu, ansambli splitske nacionalne kazališne kuće dolaze u posjet gradu jedinstvene kazališne povijesti, sjedištu prvog europskog javnog kazališta. Čudo u Poskokovoj Dragi, hit-komediju Ante Tomića u režiji Marija Kovača, koju je u Splitu vidjelo preko 15 tisuća gledatelja, Drama HNK Split odigrat će 27. svibnja na otvorenoj pozornici na hvarskoj Venerandi, a dan poslije splitski će Balet izvesti Bolero i Carmen, balete koreografkinje i redateljice Valentine Turcu. Splitski će gudački kvartet 4. lipnja ispred Gradske loggie održati besplatni koncert za građane i goste Hvara. Generalni pokrovitelj Dana HNK Split u Hvaru je tvrtka Sunčani Hvar.
Na ljetnoj pozornici drevne hvarske Venerandi, prvotno samostana, pa onda i tvrđave iz 16. stoljeća, u petak 27. svibnja s početkom u 21 sat splitski će glumci izvesti komediju Ante Tomića Čudo u Poskokovoj Dragi. Bestseler najprodavanijeg i za mnoge najzabavnijeg hrvatskog proznog pisca Ante Tomića zaživio je na kazališnim daskama te, u dramatizaciji Željke Udovičić Pleštine i u režiji Marija Kovača, postao instant-hit splitskog teatra. Urnebesna priča o obitelji Poskok, autoritativnom ocu i četvorici sinova izgubljenih u bespućima Dalmatinske Zagore dokazala se kao iznimno duhovit scenski predložak za odličnu komediju. Najstariji sin sit je očevog terora, prljavog rublja i pure na sto načina, te život odlučuje promijeniti tako da se oženi. Od toga trenutka u macho svijetu obitelji Poskok vrijeme se mjeri po novom kalendaru. Ulazak žene, a onda i više njih, u surovi muški svijet donosi drastične promjene, ali i stvara okvir za vratolomnu komediju… Ulogu Joze, najstarijeg Poskoka tumači Mate Gulin, njegovu pokojnu ženu Zoru koju samo on vidi igra Snježana Sinovčić Šiškov, sina Krešimira i njegovu ljubljenu Lovorku utjelovljuju Nikša Butijer i Andrea Mladinić, a u brojnoj glumačkoj ekipi tu su još Arijana Čulina, Filip Radoš, Vicko Bilandžić, Stipa Radoja, Mijo Jurišić, Marko Petrić, Duje Grubišić, Ivan Baranović, Nenad Srdelić, Vladimir Posavec Tušek, Anastasija Jankovska, Vanda Boban Jurišić, Andrijana Vicković, Marjan Nejašmić Banić i ostali.
Dani HNK SplitBaleti Bolero i Carmen hvarska će publika na Venerandi vidjeti u subotu 28. svibnja s početkom u 21 sat. Ove baletne jednočinke na scenu splitskog teatra postavila je Valentina Turcu, baletna prvakinja i koreografkinja Slovenskog narodnog gledališča Maribor, jedno od najzanimljivijih novih imena koreografske scene ovih prostora koja nas poziva da se u Ravelovu Boleru “prepustimo trenutku neponovljivog impulsa strasti, nagonske i životne energije”. Devetnaestominutni Ravelov Bolero, jedinstven u cjelokupnoj glazbenoj literaturi jedna je od najizvođenijih i najpoznatijih skladbi uopće. Carmen, vezana uz uzavrelo španjolsko podneblje i vruću cigansku krv, vrhunsko je operno djelo Georgesa Bizeta. Ruski je skladatelj Rodion Ščedrin njegovu je glazbu prilagodio baletu i, za svoju suprugu Maju Pliseckaju, stvorio jednočinsku plesnu suitu. U autorskom timu splitske plesne Carmen ističe se ime kostimografkinje Michal Negrin, čuvene izraelske dizajnerice, čije kreacije nose i najveće zvijezde svjetskog show-businessa, a splitske balerine i baletani imali su privilegiju da obuku njene kostime kojima je debitirala u polju kazališne kostimografije.
Kao završnu priredbu Dana HNK Split u Hvaru 4. lipnja s početkom u 21 sat ispred hvarske Gradske loggie Splitski će gudački kvartet izvesti besplatni koncert s djelima Borisa Papandopula i Antonína Dvořáka.
Ulaznice se mogu kupiti na sljedećim prodajnim mjestima na otoku Hvaru i u Splitu:
Turistička zajednica Hvar, Turistička zajednica Starigrad, Turistička zajednica Jelsa, recepcija hotela Amfora, Hvar, Blagajna HNK Split

Foto: Press