fbpx

Hrvatski autori na festivalu filma Animateka

Ljubljana…

AnimatekaAnimateka je međunarodni festival animiranoga filma koji se održava početkom prosinca u Ljubljani. Ovogodišnje, 13. izdanje Animateke održat će se od 5. do 11. prosinca 2016. godine u Kinodvoru, Slovenskoj kinoteci te Staroj mestnoj elektrarni.
Festival je usmjeren na najnoviju produkciju kratkometražnog animiranog filma istočne i srednje Europe, a osnovan je 2004. godine, kao logični nastavak mjesečnog programa animiranih filmova Slovenske kinoteke koje je kurirao Igor Prassel, programski direktor Animateke.
U natjecateljskom programu srednje i istočne Europe bit će prikazani filmovi Pokretni elementi Marka Tadića, Planemo Veljka Popovića, Grad Duhova Marka Dješke, Dota Petre Zlonoge, Petrova šuma Martine Meštrović te manjiske hrvatske koprodukcije Putujuća zemlja Vessela Dantcheva i Ivana Bogdanova te Noćna ptica Špele Čadež.
U programu Slon, namijenjenom gledateljima iznad 14 godina starosti u kojem nagradu dodjeljuje dječji žiri, u konkurenciji je Voće Ivana Marka Senjanovića.
U Panoramu srednje i istočne Europe, još jednom natjecateljskom programu, uvršeni su filmovi Oni žive noću Gorana Trbuljaka i Mutne Vode Ana-Marije Vidaković.
U retrospektivnom programu po izboru Igora Prassela koji će prikazati razvoj 3D animacije moći će se pogledati Plastican i Cvijet bitke Simona Bogojevića-Naratha i Ona koja mjeri Veljka Popovića.
Članovi međunarodnog žirija su Joni Männistö (Finska/Estonija), Mauro Carraro (Italija/Švicarska), Chris Landreth (Kanada), Paul Bush (UK) i Sarah Saidan (Iran/Francuska).

Foto: Press