fbpx

Ivo i Vinko Brešan zatvorili program Pisci na Igrama!

Dubrovnik…

Pijesak dokle ti oko seže

Vinko BrešanPripovijetka ‘Bez odraza‘ iz zbirke Ive Brešana ‘Mrtvima ništa ne treba’ u scenskoj prilagodbi redatelja Vinka Brešana izvedena je sinoć, 19. kolovoza u atriju palače Sponza, čime je zatvoren popratni program ‘Pisci na Igrama‘ s podnaslovom ‘Pijesak dokle ti oko seže’, kojeg drugu godinu zaredom Dubrovačke ljetne igre ostvaruju u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca.
Ivo Brešan lektirni je dramski pisac, romanopisac i filmski scenarist, a pripovijetke u njegovoj zadnjoj zbirci ‘Mrtvima ništa ne treba’, odlikuju se bogatstvom zbivanja, zanimljivim i složenim zapletima, prožetima elementima fantastike i groteske, u čemu je Brešan ironičan, čak ciničan i nemilosrdan u otkrivanju društvenih deformacija, ali nadasve vješt pripovjedač i pravi majstor zapleta. Pripovijetka „Bez odraza“, čiju je scensku prilagodbu napravio Vinko Brešan, autorov sin i međunarodno nagrađivani hrvatski filmski i kazališni redatelj čiji se filmovi nalaze na listama najgledanijih hrvatskih filmova, za temu ima ugovor s vragom i čudesan je primjer kako nas pisac može s nevjerojatnom lakoćom uvjeriti da je moguće čak i ono što iz vlastita iskustva znamo da nije.
U ‘Bez odraza’, udovicu Sonju Kos utjelovila je Doris Šarić-Kukuljica, Maro Martinović odvjetnika Lepušića, istraživača nadempirijskog – Vida Telemensa i ljubavnika Alerića, a sam autor Ivo Brešan, na oduševljenje publike, na sceni se pojavio kao Vrag osobno.
Izvedbom ‘Bez odraza’ zatvoren je popratni program ‘Pisci na Igrama’ s podnaslovom ‘Pijesak dokle ti oko seže’ kojeg su Dubrovačke ljetne igre Mani Gotovacdrugu godinu zaredom ostvarile u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca u autorskom konceptu Mani Gotovac. Na 65. Igrama, festivalskoj publici predstavljen je slavni talijanski pisac Alessandro Baricco s inscenacijom romana ‘Ocean more’ u kupalištu Šulić i izvedbi HNK Varaždin, u sklopu čega je autor održao i vlastitu  literarnu večer u Sponzi, što je ujedno bilo i njegovo prvo pojavljivanje u Hrvatskoj. Uslijedila je večer kantautora i poete Arsena Dedića uz Matiju Dedića na klaviru pod nazivom ‘Pisac opće prakse’ u atriju Kneževa dvora te večer Ivana Vidića s novelom „Naplatna stanica“ u inscenaciji Paola Tišljarića da bi program dostojno zatvorio bard hrvatske književnosti Ivo Brešan sinoć u Sponzi.

Foto: Press