fbpx

Premijera: Gastarbajterski Božić

Histrioni…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Gastarbajterski BožićU Histrionskom domu na programu je premijere predstave Gastarbajterski Božić Mate Matišića u režiji Zorana Mužića. Pretpremijere predstave su zakazane za 22. i 23. veljače u 20.00 sati, a premijera će se održati u petak 24. veljače s početkom u 20.00 sati.
Gastarbajterski Božić rani je dramski tekst Mate Matišića, napisan baš za Božić, prije 29 godina. Inspiriran je tekstom Petera Turinija: JOZEF i MARIJA.
– Matišićev je tekst svoju premijeru doživio 1988. godine pod imenom BOŽIĆNA BAJKA.
Radnja predstave se događa na samu Badnju večer u praznom trgovačkom centru, u kojem su prisutni samo čistačica – Marija i noćni čuvar – Jozo; igrom slučaja oboje hrvatski gastarbajteri. To su žena i muškarac zrelijih dobi koji su cijeli svoj radni vijek proveli teško zarađujući za kruh u tuđini. Danas čeznu samo za mirovinom.
Gastarbajterski BožićHumor, ironija, emocije, čežnja za domovinom i nadasve ljubav isprepliću se u ovoj vješto napisanoj komediji s elementima melodrame.
Marija i Jozo – naši junaci iz istog su zavičaja krenuli u svijet u potrazi za boljim životom, ali i prisiljeni političkim okolnostima onog vremena.
Zbivanje je smješteno u prepoznatljivo okruženje sadašnjice, jer i danas, kao i nekad Hrvati napuštaju domovinu u potrazi za boljim životom. Isti su to gastarbajteri kao oni od jučer, ovi današnji ili oni od sutra…
Ljubav koja se dogodi na kraju životnog puta Marije i Joze, na sam Božić, zaslužena je pobjeda nad nedaćama života, pobjeda vječnog zavičaja nad dramom opskurnog preživljavanja na koje su osuđene generacije Hrvata na privremenom radu u tuđini – iz predgovora Zoran Mužić.

Pretpremijere: 22. i 23.02.2017.
Premijera: 24.02.2017.
Autor: Mate Matišić
Redatelj: Zoran Mužić
Scenografija: Miljenko Sekulić
Kostimografija: Elvira Ulip
Glazba: Mate Matišić
Fotografija: GD Histrion
Producent: Zlatko Vitez & GD Histrion
Izvođači: Ankica Dobrić i Joško Ševo

Foto: Press