fbpx

Duo virtuoza Katarzyna Myćka i Filip Merčep na 63. Splitskom ljetu

Split…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Duo MarimbiKatarzyna Myćka i Filip Merčep, duo vrhunskih marimbista nastupit će na 63. Splitskom ljetu koncertom u Podrumima Dioklecijanove palače u četvrtak 3. kolovoza s početkom u 21.00 sat. Katarzyna Myćka jedna je od najznačajnijih svjetskih virtuoza na marimbi, a Filip Merčep mladi je hrvatski glazbenik koji je na svjetsku glazbenu scenu ušao u velikom stilu, bečkim nastupom u finalu Eurovizijskog natjecanja mladih glazbenika pred 45.000 gledatelja.
Marimba, drveni udaraljkaški instrument potječe iz Afrike, a u 17. stoljeću prenesen je u Južnu Ameriku gdje je dodatno razvijen do svog današnjeg oblika. U tradiciji zapadne klasične glazbe napisan je za ovaj instrument, a na predstojećem će koncertu Katarzyna Myćka i Filip Merčep izvoditi djela Astora Piazzolle, Arkaidusza Kątnyja, Anne Ignatowicz, Andersa Koppela i Alejandra Viñaa.
Katarzyna Myćka bila je prvi marimbistički uzor Filipa Merčepa, da bi mu kasnije postala kolegica i mentorica. Oboje su članovi Marimba kvarteta, a Filip je, pohađajući niz godina njezinu Marimba akademiju imao priliku raditi s najboljim svjetskim marimbistima i pedagozima za udaraljke, a 2015. godine je na poziv gđe. Mycke radio na istoimenoj akademiji kao asistent za komornu glazbu.
Katarzyna MyckaKatarzyna Myćka, glazbenica poljskih korijena iz Stuttgarta rođena 1972, otkrila je marimbu kao idealan medij glazbenog izražavanja tijekom studija na glazbenim akademijama u Gdanjsku, Stuttgartu i Salzburgu. Sljedile su brojne nagrade i priznanja na međunarodnim glazbenim takmičenjima, te nastupi na najvažnijim marimba festivalima, poput onih u Osaki, Linzu i Minneapolisu, kao i oni solistički uz glasovite orkestre širom svijeta, primjerice Stuttgart filharmonijom, Simfonijskim orkestrima Bochuma i Göttingena, Poljskim komornom filharmonijom Sopot, Bečkim, Praškim komornim orkestrima, kao i onim iz Heilbronna, Pekinškim simfonijskim orkestrom, Camerata Israeli, filharmonijskim orkestrima iz Maribora, Neubrandenburga i Vogtlanda… Sve to uzdiglo je Katarzynu Myćku u rang jednog od vodećih pionira ovog još uvijek mladog instrumenta. Naime, velika koncertna marimba u svom današnjem obliku postoji od sredine osamdesetih godina prošlog stoljeća.
Filip MerčepFilip Merčep umjetnik je širokog spektra interesa i djelovanja. Diplomirao je 2015. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Lešnika, a na hrvatskoj glazbenoj sceni aktivno je prisutan još od studentskih dana nastupajući na gotovo svim značajnijim festivalima poput Dubrovačkih ljetnih igara, Osorskih glazbenih večeri, Muzičkog biennala Zagreb, Zadarskog ljeta, Šibenskog ljeta i Splitskog ljeta. Nastupao je s velikim brojem hrvatskih orkestara poput Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra HRT-a, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Puhačkog orkestra OSRH te osvojio neke od najprestižnijih nagrada: «Ivo Vuljević» Hrvatske glazbene mladeži za najboljeg mladog glazbenika, nagradu Zagrebačke filharmonije za najboljeg mladog glazbenika, nagradu Grada Samobora, Yamaha scholarship Award za najboljeg udaraljkaša Muzičke akademije u Zagrebu, 2. nagradu na natjecanju «Universal marimba competition» u Belgiji, 1. nagradu na natjecanju «Boris Papandopulo» u Zagrebu te diskografsku nagradu «Porin» u kategoriji “najbolja interpretacija klasične glazbe”. Filip Merčep posebnu važnost pridaje promoviranju hrvatske glazbe te je uvrštavanjem djela hrvatskih skladatelja u recitale održane u Europi stekao dodatnu naklonost publike.

Foto: Press