Medeja kao majka, ubojica, osvetnica i, prije svega, egzilantica
By redakcija On 12 lip., 2019 At 02:06 PM | Categorized As Događanja | With 0 Comments

Scena…

Irena Boćkai predstavlja novu viziju u predstavi Medeja: kao majke, ubojice, osvetnice i, prije svega, egzilantice

MedejaNa programu Scena Ribnjak, u subotu 15. lipnja 2019. godine s početkom u 20.00 sati, na programu je predstava Medeja autorice-izvođačice Irene Boćkai.
‘Medeja: prolog za one koji uvijek izvuku deblji kraj’ predstava je koja se izvodi u formi performans kazališta u kojoj izvođačica Irena Boćkai daje svoju viziju Medeje, žene uz koju se vežu pojmovi majke, ubojice, osvetnice, egzilantice. U predstavi je poseban naglasak na toposu egzila što označava bijeg u drugi prostor, napuštanje vlastite kulturne sredine i pokušaj asimilacije s novom. Egzilantska pozicija u kojoj se Medeja nalazi promatra se kao arhetipska situacija koja zahvaća one koji su prisilno napustili vlastiti dom. Međutim iako Medeja samovoljno napušta svoj dom, dolaskom u novu sredinu ona se ne uklapa u nove kulturne okvire te mora biti prognana kako bi se održao sustav vrijednosti kojemu ona ne pripada. Nepremostivi jaz između nje i nove okoline stigmatizira je kao vječnu pobunjenicu i prognanicu.
Kroz priču o Medeji u predstavi se progovara o fenomenu izvlačenja debljega kraja te se predstava izvodi kao prolog za one koji uvijek izvuku deblji kraj. Izraz “izvući deblji kraj” može se tumačiti na dva načina. Prvo tumačenje odnosi se na to da je netko dobio bolji dio odnosno da je imao sreće i dobio više nego što zaslužuje, ali se ipak češće tumači na potpuno suprotan način. Uglavnom onaj koji “izvuče deblji kraj” nije prošao dobro u nekoj situaciji odnosno – on je najgore prošao u situaciji u kojoj mu je (najvjerojatnije) bila potrebna sreća kako bi se sve završilo kako treba, ali za njega ipak nije.
Umjetnica u izvedbi evocira osobna sjećanja iz djetinjstva, legendu o zlatnom runom prema kojoj je ono zakopano ispod pulske Arene. Runo se odmotava tijekom trajanja izvedbe, a netko mora izvući njegov deblji kraj…

Autorica / izvođačica: Irena Boćkai
Foto / video: Doringo
Scenografija: Oh, my deer
Produkcija: Trećeprostor u suradnji s Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade

Rezervacija ulaznica: [email protected]
Ulaznice su dio inicijative Umjetnost dostupna svima prema kojoj gledatelji sami određuju cijenu nakon odgledane predstave

Foto: Press

comment closed