Prijenos: Festival dalmatinskih klapa iz Omiša
Piše: redakcija On 20 srp., 2016 At 06:53 PM | Categorized As Događanja | With 0 Comments

Omiš…

Posebno je važna činjenica da je svijet prepoznao vrijednost tradicionalnoga klapskog pjevanja i upisao ga u registar zaštićene nematerijalne kulturne baštine, kaže Uvodić

Branko Uvodić, Festival dalmatinskih klapa– Radujem se što je i ove godine Hrvatska radiotelevizija potpuno posvećena Festivalu klapske pjesme u Omišu uz izravan prijenos završne večeri muških klapa i snimku ženske večeri dalmatinskih klapa. Jedan sam od najstarijih sudionika omiškoga festivala jer ga vodim više od 25 godina. Posebno je važna činjenica da je svijet prepoznao vrijednost tradicionalnoga klapskog pjevanja i upisao ga u registar zaštićene nematerijalne kulturne baštine. Generacije i generacije klapaša – i onih uz more i onih iz kontinentalne Hrvatske – već pedeset godina hodočaste na ušće Cetine, na izvorište klapske pjesme. Taj naš glazbeni endem živi zahvaljujući tisućama znanih i neznanih pjevača, u čijim pjesmama uživaju domaćini i brojni gosti u uvijek prepunom gledalištu na omiškoj pjaci, Trgu sv. Mihovila – rekao je dugogodišnji voditelj i urednik festivala Branko Uvodić.
Broje se dani do tradicionalne dalmatinske klapske poslastice u Omišu. Omiški Festival dalmatinskih klapa, koji se već 50 godina održava svakoga ljeta na ušću rijeke Cetine, jedinstvena je glazbena manifestacija u Hrvatskoj, koju i ove godine prenosi Hrvatska radiotelevizija. Ljubitelji Festivala dalmatinskih klapa moći će u petak 22. srpnja na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u 23.33 pogledati snimku jubilarnoga ženskog finala klapske pjesme, a u subotu 23. srpnja na istome programu u 21.00 i izravan prijenos jubilarnoga pedesetog muškog finala dalmatinske klapske pjesme.
Festival dalmatinskih klapa iznikao je iz potrebe za očuvanjem bogatoga glazbenog nasljeđa Dalmacije od zaborava. Tijekom završne muške večeri nastupit će sljedeće klape sa sljedećim pjesmama: Krunik iz Kučina – Misao svijeta i Garifule, cviće moje, Korda iz Lumbarde – O, pasiko moja i Čet’ri lita i četiri zime, Stine iz Zagreba – Ribar plete mrižu svoju i Otvor, vilo, tu ponistru, Kaše iz Dubrovnika – Dubrovačka uspavanka i Odvila se zlatna žica, Bošket iz Zagreba – Šaka zemje i Jeno jutro prija zore, Kožino iz Kožina – Jo’, lipa Marijo i Vo je naša zemja, Filip Dević iz Splita – Pramaliće moje i Parce mihi, Domine, Vinčace iz Novoga Vinodoskog – Sve usalo i Svršit će mladost moja, Bunari iz Vodica – Kod Lepanta, sunce moje i U našeg Marina, Mriža iz Splita – Jur večernjica gori i Oj, pitomi sokole, Contra iz Splita – Ostav’ se više mora i Merjane, Merjane, Šufit iz Splita – Vrati se, mili ćale i Sudamja.
Kroz prvu i drugu večer festivala gledatelje će voditi Edita Lučić Jelić i Branko Uvodić. Urednik je Branko Uvodić, redatelj Vladimir Koščević, a producent Zdravko Sandrin.

Foto: Press

comment closed