fbpx

Branko Uvodić: Volio bih da serijal Lijepom našom dobije spomen-sobu

Ekskluzivno…

Urednik i voditelj za portal Scena.hr

Branko UvodićBranko Uvodić lani je dobio Nagradu za životno djelo Ivan Šibl. Na HRT-u je počeo raditi 1974. godine. Posljednjih 25 godina posvetio se njegovanju hrvatske tradicijske kulture serijala Lijepom našom te vodi i uređuje brojne festivale i smotre folklora. A tako će biti i ovog ljeta. U razgovoru za portal Scena.hr prisjetio se svojih početaka na HRT-u, otkrio na što je najviše ponosan te kazao kako bi volio da se od brojnih darova, koje su dobili dok su snimali serijal Lijepom našom, napravi neka spomen-soba.

Scena: Kako će izgledati vaše ljeto na HTV-u?
Ljeto će mi, kao i uvijek, biti ispunjeno festivalima i smotrama folklora. Sve kreće s Pitomačom, 10. i 11. lipnja, kad će se održati glazbeni festival Pjesme Podravine i Podravlja. Urednik sam i voditelj Branko Uvodićtoga festivala, a na Hrvatskoj televiziji bit će izravan prijenos završne večeri toga festivala, festivala koji obrađuje tematiku podravskih pjesama, a koji je Hrvatska radiotelevizija osnovala s domaćinima još prije 17 godina. Nakon toga slijede jubilarni 50. Đakovački vezovi, koji se održavaju 1., 2. i  3. srpnja. Hrvatska radiotelevizija prenosit će svečano otvaranje, a potom i mimohod sudionika. I tu sam i urednik i voditelj, a krajem mjeseca, 22. i 23. srpnja, slijedi nam također jubilarni 50. Festival dalmatinskih klapa u Omišu. Još razmišljamo o kolovozu. Svakako bih volio da se uoči Dana državnosti održi neki pučki koncert, neka inačica prigodne emisije Lijepom našom, no to ćemo još vidjeti…

Scena: Kako biste opisali svoj rad na toj televiziji?
Branko UvodićKad se osvrnem unazad, teško da bih išta mijenjao. Pripadnik sam jedne od posljednjih generacija koja je prošla logičan slijed odrastanja, sazrijevanja i profesionalnoga uspona na Hrvatskoj radioteleviziji. Počeo sam kao najavljivač  daleke 1974. godine. Dakle,  tu sam već 42 godine. Prošao sam različite vrste poslova, ispekao zanat, i to samo i isključivo kroz rad. Možeš ti imati predznanje, ali samo kroz rad u kući stječeš kvalitetu i sigurnost.

Scena: Što najviše pamtite s početka karijere?
Rekoh vam, sve to je samo rad i rad. Trebalo je svladati sve tajne profesije, slušati mentore… Posebno pamtim kako sam s Obradom Kosovcem počeo raditi kao voditelj Programa za slobodu. Radio sam cijelo vrijeme rata, a posebno sam bio ponosan kad sam s tadašnjim glavnim ravnateljem Ivanom Paraćem otvorio radijsku postaju Bljesak u Okučanima. Pamtim i putovanja vlakom slobode, ali i brojne nastupe u inozemstvu na kojima smo prikupljali pomoć za Republiku Hrvatsku u okviru projekta Croatia Music  Aid. U okviru te manifestacije nastupali smo u Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, velikome dijelu ostatka Europe, Kanade, Amerike…

Scena: A koje biste trenutke izdvojili iz emisije Lijepom našom te koliko vas je taj serijal obilježio?
Branko UvodićEmisija Lijepom našom, nakon 630 emisija i 21 godine emitiranja, postala je istoznačnicom za čuvara tradicijske kulture. U tu sam priču ušao nakon što je kolega  Božo Potočnik odlazio u mirovinu, projekt se počeo gasiti, a kako sam bivao stariji, sve više me počela privlačiti tradicijska kultura i raznolikost blaga koje smo naslijedili. Danas mogu reći da nema osobe na estradi, bez obzira na žanr, koja nije nastupila u emisiji.

Scena: U duši ste roker.
Da, u mladosti sam bio znatno žešći roker, svirao sam bas-gitaru u bendu u Našicama, no ljubav mi je prema narodnoj baštini ipak nešto što mi je obilježilo život. Drago mi je što su naša brojna kulturno-umjetnička društva napokon dobila prostor u medijima da pokažu što sve rade na očuvanju kulturne baštine.

Scena: Postali ste i djed, pa kako se snalazite u novoj ulozi?
Savršeno. Trudim se biti idealni djed. Većinu svojega slobodnog vremena posvećujem Lauri i Davidu. Laura ima dvije i pol godina i moja je vjerna gledateljica, a David ima šest mjeseci, pa ga djed na ekranu ni ne zanima previše. Zaista su mi unuci adrenalin koji mi daje još više snage u ovom poslu.

Scena: Tko je vaš najveći motivator u životu?
Definitivno moja obitelj – supruga, kćeri i unuci. Kad me pitaju što mi je najveći uspjeh, uvijek bez zadrške kažem – moja obitelj. Moje su kćeri ispunile sva moja očekivanja i na privatnome i na poslovnome planu, a kruna su svega sad moji unuci, a uza sve što sam radio i nije me bilo često kod kuće, ničega ne bi bilo bez moje supruge Jasne koja je u svemu odigrala glavnu ulogu.

Scena: Da možete vratiti vrijeme, u koje biste se životno razdoblje vratili?
Branko UvodićU ovo bih se vratio. Sretan sam te uživam u obitelji i poslu.

Scena: Ima li neka želja koju niste još ostvarili u životu?
Volio bih da se od brojnih darova koje smo dobili radeći Lijepom našom napravi neka spomen – soba sa svim tim predivnim predmetima – od narodnih nošnja, zlatoveza, suvenira iz svih krajeva Lijepe Naše do brojnih diploma i zahvala.

Foto: Press HRT