fbpx

Natječaj za 24. festival Pjesme Podravine i Podravlja

Pitomača…

Otvoren je Natječaj za nove skladbe za 24. tamburaški glazbeni festival Pitomača 2016.

Medijski pokrovitelj Scena.hr

festival Pjesme Podravine– Cilj ove, još uvijek nove, koncepcije je jasnije određivanje propozicija za skladbe koje želimo na 24. glazbenom festivalu u Pitomači. Nadamo se da ćemo tako autorima i izvođačima pomoći u odabiru sadržaja kojim će se predstaviti na Festivalu i potaknuti ih da svoje radove prijave na natječaj – istaknuo je umjetnički ravnatelj Marinko Barčan.
Udruga Glazbeni festival Pjesme Podravine i Podravlja raspisala je natječaj za 24. glazbeni festival u Pitomači. Ove godine nastavlja se dobra tradicija i iskustvo s prošlogodišnjeg Festivala. I dalje podijeljen na dvije festivalske večeri, ali s manjim brojem novih skladbi, otvoreniji prema suvremenim tamburaškim oblicima i sklon očuvanju tradicionalnih, ovogodišnji festival u Pitomači svojoj publici želi predstaviti kvalitetne skladbe popularnog tamburaškog te etno i folklornog izričaja.
Prva festivalska večer tako će biti posvećena popularnim tamburaškim skladbama u slobodnoj formi, bez ograničenja glazbenog stila i jezika. Glavni kriteriji za odabir skladbi su kvaliteta skladbe i izvođača te prihvatljivost za slušatelje. Deset skladbi ove večeri bit će izabrane putem izravnog poziva Festivala, a ostale skladbe izabrat će se putem natječaja. U skladbama se, uz tradicijske instrumente kao što su tambure, violine, cimbal i harmonika, mogu koristiti i ostali instrumenti, osim onih sa sintetskim zvukovima.
Na drugoj festivalskoj večeri predstavit će se etno i folklorne skladbe Podravine i Podravlja. Pet skladbi za ovu večer bira se putem izravnog poziva organizatora Festivala renomiranim hrvatskim autorima dok se ostale skladbe biraju putem natječaja. U obzir dolaze etno i folklorne skladbe temeljene na glazbenim i jezičnim specifičnostima krajeva uz rijeku Dravu. Skladbe izvode mali sastavi, folklorne skupine i solisti uz pratnju Tamburaškog orkestra HRT-a.
Demo snimke skladbi za obje festivalske večeri šalju se na adresu Glazbeni festival Pitomača, Gajeva 26/1, 33405 Pitomača u formatu audio CD-a, ili putem maila prijavom na festival@pitomaca.hr zaključno s 31. ožujkom 2016. godine. Detaljnije informacije o prijavi možete pronaći u tekstu natječaja.

NATJEČAJ za nove skladbe koje će biti izvedene na 24. glazbenom festival Pjesme Podravine i Podravlja PITOMAČA 2016.

Festival će se održati u dvije večeri:
I. POPULARNE TAMBURAŠKE SKLADBE – petak, 10. lipnja
1. Forma skladbi je slobodna, bez ograničenja glazbenog stila i jezika.
2. Glavni kriteriji za odabir skladbi su: kvaliteta skladbe i izvođača te prihvatljivost za slušatelje.
3. Deset skladbi bit će izabrane putem izravnog poziva organizatora Festivala dok će ostale biti izabrane na natječaju

II. ETNO I FOLKLORNE SKLADBE PODRAVINE I PODRAVLJA – subota, 11. lipnja
1. Primaju se etno i folklorne skladbe temeljene na glazbenim i jezičnim specifičnostima krajeva uz rijeku Dravu.
2. Skladbe izvode mali sastavi, folklorne skupine i solisti uz pratnju Tamburaškog orkestra HRT-a.
3. Pet skladbi bit će izabrane putem izravnog poziva organizatora Festivala dok će ostale biti izabrane na natječaju

Opće odredbe za obje festivalske večeri:
Demo snimke skladbi šalju se na adresu Glazbeni festival Pitomača, Gajeva 26/1, 33405 Pitomača u formatu audio CD-a, ili putem e-maila prijavom na festival@pitomaca.hr
Uz demo snimku skladbe treba priložiti stihove, naziv izvođača, te imena i kontakt – podatke svih autora.
Prijave na natječaj moraju se predati najkasnije do 31. ožujka 2016. godine.
Dužina skladbe preporučuje se do 3:30 minuta.
Svaki pojedini autor ima pravo sudjelovanja na festivalu s najviše tri skladbe, od čega dvije skladbe pristigle na natječaj i jedna skladba po pozivu.
Slanjem skladbi na natječaj autori jamče da skladbe nisu ranije objavljene, javno izvođene i da su isključivi nositelji autorskih prava. Autori nemaju pravo naknadnog povlačenja odabranih skladbi.
Slanjem skladbi na natječaj autori prihvaćaju sve natječajne uvjete i prenose pravo na organizatora prve javne izvedbe, objavljivanje na nosačima zvuka i slike, kao i objave na digitalnim servisima. Sva ostala prava pripadaju autorima prema Zakonu o autorskom i srodnim pravima.

Foto: Press