fbpx

Na Festivalu europskog filma: Ustav republike Hrvatske, Goran, Ministarstvo ljubavi…

Festival..

Na Festivalu europskog filma: Ustav republike HrvatskeNa Festivalu europskog filma koji se od 15. do 21. srpnja 2017. godine održava u mjestu Paliću u Srbiji prikazat će se fokus program na hrvatski film koji uključuje devet filmova svih rodova. Uz to, dugometražni igrani film Igora Bezinovića Kratki izlet bit će prikazan u natjecateljskom programu.
Fokus program je organiziran kako bi se skrenula pažnja na uspjehe koje je hrvatski film ostvario u proteklom desetljeću, a prezentirat će se igrana, dokumentarna i animirana produkcija.
Od dugometražnih igranih filmova u programu su Ustav republike Hrvatske Rajka Grlića, Goran Nevija Marasovića, Ministarstvo ljubavi Pave Marinkovića i Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić. Kratkometražni igrani film predstavit će već višestruko nagrađivana Zvir Miroslava Sikavice i dobitnik Europske filmske nagrade za najbolji kratkometražni film 2015. godine, Piknik Jure Pavlovića.
Publika u Srbiji će imati priliku pogledati i srednjometražni dokumentarni debitantski film Pere Kvesića Dum spiro spero, a hrvatsku animaciju predstavljaju kratkometražni filmovi Planemo Veljka Popovića i manjinska hrvatska koprodukcija Ježeva kuća Eve Cvijanović.
Dugometražni igrani film Kratki izlet redatelja Igora Bezinovića uvršten je u natjecateljski program.
Žiri Festivala europskog filma Palić dodjeljuje nagrade Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju, a dodjeljuje se i Specijalna nagradu žirija. Žiri kritike dodjeljuje nagradu za najbolji film iz programa Paralele i sudari.
U ovogodišnjem žiriju festivala su rumunjski redatelj Christi Puiu, srpski glumac Nikola Đuričko, hrvatska glumica Tihana Lazović i belgijski redatelj Gust Van den Berghe.

Foto: Press