Apel: Objasnite razloge ukidanja emisije kolegice Letinić
By redakcija On 6 srp., 2016 At 01:45 PM | Categorized As Događanja | With 0 Comments

Zagreb…

Centar za zaštitu slobode izražavanjaČlanovi ovogodišnje Ocjenjivačke skupine za radijsko novinarstvo, koji su dodijelili nagradu HND-a Marija Jurić Zagorka kolegici Ljubici Letinić s Trećeg programa Hrvatskoga radija, uputili su danas otvoreno pismo Programskom vijeću HRT-a, v.d. ravnatelju Programa HRT-a i v.d. urednici Trećeg programa radija. Povod pismu je naprasno ukidanje emisija koje je ugledna, i u domaćim i inozemnim novinarskim stručnim krugovima priznata kolegica Ljubica Letinić uređivala.
Pismo prenosimo u cijelosti;
Ljubica LetinićObraćamo Vam se iznenađeni informacijama o sadržaju jesenske sheme Trećeg programa Hrvatskog radija. Reagiramo posebno zato što je iz tih informacija jasno da su iz budućeg programa gotovo potpuno izbačene dokumentarne radijske forme. Ove smo godine upravo zato što njeguje tu toliko dragocjenu a u hrvatskom eteru rijetku formu nagradili izuzetnu emisiju iz dokumentarnog serijala Audio.doc ‘Zaboravljena kartografija’ kolegice Letinić.
Radi se o profesionalno vrhunskom serijalu i stoga bismo, ne osporavajući pravo urednicima da kreiraju program u skladu sa svojim profesionalnim prosudbama, voljeli čuti argumente za tu neshvatljivu odluku.
U jesenskoj shemi izostavljene su gotovo sve emisije dokumentarnog izraza i nimalo slučajnom ne držimo činjenicu da su dokinute baš sve emisije koje je redom potpisivala međunarodno vidljiva i priznata autorica Ljubica Letinić. Nadamo se da povod za ukidanje emisija kolegice Letinić nije u izboru tema kojima se u njima bavila – članovi Ocjenjivačke skupine za dodjelu nagrade HND-a za radijsko novinarstvo za 2015. godinu; Dragutin Lucić Luce, Ante Ljubičić, Milorad Božić i Silvija Šeparović.

Foto: HND, Google maps

comment closed