fbpx

Ludens teatar: Festival Ljeto u Ludensu

Koprivnica…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Ljeto u LudensuŠestu sezonu za redom, Ludens teatar će u Atriju koprivničkog Doma mladih, otvoriti vrata još jednog festivala Ljeto u Ludensu. Nakon iznimno uspješnog prošlogodišnjeg festivala, ovog će srpnja publika moći pogledati čak pet predstava. Ljeto u Ludensu svoja vrata otvara već 2. srpnja predstavom ‘Shirley Valentine‘ kazališta Lectirum.
Shirley Valentine romantična je monokomedija, ispovijed žene koja je bila rezignirana, tj. pomirena sa sudbinom prihvaćanja onoga što je neizbježno pa je kroz to postala smirena, pomalo ravnodušna, osjećala je tihu bol. Živjela je u uobičajenosti životnoga tijeka kojim žive mnoge žene njezine sudbine. U traganju za izgubljenom srećom, Shirley (Ksenija Pajić), nekoć buntovna mlada djevojka koja se prisjeća svoje mladosti, odlučila se suprostaviti rezignaciji, a na to ju je potaknula prijateljica Jane pozvavši je da s njom ode na put u Grčku. Na tom putu susreće Kostasa, simpatičnog Grka koji život provodi konobareći u vlastitom malom restoranu i “loveći” pridošle turistice. U Grčkoj Shirley spoznaje misterij istosti koji ubija kreativnost i baca te u tijek koji uvijek na istom mjestu izvire i na istom mjestu uvire, prolazeći pritom pored vazda istih stvari i osoba. I tome će se Shirley suprostaviti!
Nakon Shirley Valentine dolazi predstava ‘Od tišine do glazbe‘ (9. srpnja). U jednosatnom performansu dramski glumac i pijanist Jure Ivanušič atraktivno, virtuozno i žanrovski raznoliko vodi nas kroz fenomen glazbe. U svom ilustrativnom, duhovitom, a ipak muzikološko vjerodostojnom nastupu majstorski se transformira iz jedne glazbeno relevantne uloge u sljedeću; od pijanista do pjevača, od skladatelja do dirigenta, od muzikologa do glazbenog kritičara. Od kamenog doba do Rolling Stonesa, od klasike do moderne, od jazza do popa, od popevke do šansona, od uvertire do aplauza. Jure Ivanušič izvanredan je glumac i vrhunski glazbenik koji, polazeći od nekih elemenata kabarea, stvara rijetko viđenu svečanost i kazališta, glazbe i humora.
SHAKEspeareTreća je na redu predstava ‘SHAKEspeare na EXIT‘ zagrebačkog Teatra Exit u kojoj igraju Živko Anočić, Saša Anočić i Marko Makovičić, a režiju potpisuje Matko Raguž. Što se događa kada se tri obična momka i jedan bard susretnu oči u oči, publika će moći pogledati 16. srpnja. Shakespeare je napisao 37 komada. Od čega 10 povijesnih drama i 18 komedija. Svaki od 37 komada postavljen pojedinačno na scenu traje, zavisno od kraćenja, između 3 i 5 sati. Dakle, 37 x 4 sata (prosječno) iznosi 148 sati. Jeste li znali kako je sve to moguće odigrati u manje od 2 sata?! Publika će kroz ovu predstavu upoznati Romea i Juliju, Hamleta, Ofeliju, Macbetha i njegovu krvavu Lady, Antonija i Kleopatru, Mletačkog trgovca, Tita Andronika, Kralja Leara, Richarda III, Henrika VIII i mnoge druge, kakve ih još nikada nije vidjela.
FreeDANakon Teatra Exit, 30. srpnja, gostuje predstava ‘FreeDA‘ (Nera Stipičević) inspirirana životom i radom Fride Kahlo. Zbog vlastite nemoći, tražeći rješenje u arhetipu Fride, glumica se suočava sama sa sobom baš kao što se i Frida, slikanjem svojih autoportreta, suočavala sama sa sobom.
Ljeto u Ludensu zatvoriti će predstava ‘Münchausen‘ nastala u koprodukciji Teatra Exit i Teatromana u kojoj igra Vilim Matula, a koja je na rasporedu 30. srpnja.
– O tome zašto čovjek laže i kako to čini napisano je bezbroj debelih knjiga. Umijeće laži što nam ga podastire barun Münchhausen plijeni bujnošću razmahane mašte. (…)
Münchausenovi lažopleti benigne su floskule koje nas poput čarolije umiju nasmijati do suza, pomažući nam da ne zaboravimo kako funkcionira istinski smijeh, taj osebujni mehanizam koji bi čovjeku, kada bi za njim češće posezao, možda i mogao donijeti stanovito samoizlječenje – Sead Muhamedagić.

Foto: Press