fbpx

Turneja predstave i prvi koraci izložbe projekta FreeDA

Oslikani predmeti…

Autoportret Nere Stipičević u prepoznatljivoj pozi Fride Kahlo

U sklopu turneje predstave ‘FreeDA‘ na Makarskoj rivijeri (8-14.lipnja 2015.) u multiartistički projekt FreeDA, uključiti će se brojni umjetnici iz Makarske.

Nera Stipičević

Radeći intervencije na već postojećim plakatima projekta (autoportret Nere Stipičević u prepoznatljivoj pozi Fride Kahlo) prvim intervencijama Duška Šibla i Saše Šekoranje nastalima u veljači ove godine u Zagrebu, pridružiti će se brojni akademski umjetnici poput Sanje Srzić, Igora Dragičevića, Ane Polić Pavlinović, Ivane Kokić, Krešimira Urlića, Duje Medića, Tee Jurišić, Gorana Novovića, Edite Brtan, Klementa Šimića i drugih. Tema je njihova individualna umjetnička reakcije na život i rad Fride Kahlo te na našu predstavu FreeDA, a stil je slobodan Free-DA!

FreeDA

Oslikani plakati izložiti će se u city light boxovima na rivi u Makarskoj, Tučepi, Podgori i Drveniku te će se nekolicina njih izložiti na lokacijama izvedbe same predstave.

Publika na Makarskoj rivijeri moći će dobiti uvid u prve korake naše izložbe koja ima za cilj obratiti pažnju javnosti na talentirane likovnjake s područja Makarske rivijere.

08.lipnja 2015. Makarska 21h
10.lipnja 2015. Tučepi 21h
11.lipnja 2015. Drvenik 21h
12.lipnja 2015. Podgora 211h
14.lipnja 2015. Makarska 21h (Otvorenje programa Pozdrav ljetu 2015.)

Izložba ‘FReeDA’

Projekt ‘FReeDA’ uz fokus na umjetnički izazov, ima i fokus u smjeru poticanja drugih umjetnika na samoinicijativno stvaranje novih projekata u svrhu stvaranja novog MINDSET-a na istom tržištu.

Projekt koji je krenuo kao predstava potaknuo je autorski tim da svoju kreativnost izrazi i putem autorske izložbe inspirirane Fridom Kahlo i samom predstavom “FreeDA”.

Cilj izložbe je, uz okupljeni tim etabliranih umjetnika na našoj i inozemnoj sceni, otvoriti medijski i kreativni prostor mladim studentima akademija u Zagrebu, prvenstveno likovnih umjetnosti i učenicima Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn. Umjetnička imena poput Saše Šekoranje, Duška Šibla, Gorana Lelasa, Marine Mesar OKO, Stefana Katunara, Davora Praha, Dražena Grubišića/Muzej prekinutih veza, Ane Katičić-Barbić, Marija Miše, Deana Džabije (kolekcija nakita) samo su nekolicina od onih koja se već sada nalaze na popisu sudionika izložbe.

S obzirom da su likovnjaci umjetnici čiji rad nije toliko zastupljen u medijima, kao što je djelovanje glumaca i pjevača popularnije glazbe, te da je inspiracija cjelokupnog projekta Frida Kalho, mladi umjetnički i produkcijski tim “SOBA2” dio svog medijskog prostora prepustiti će upravo njima, te na taj način marketing  tretira kao umjetnost i pomiče granice u istoj domeni.***

Osim umjetnika priliku za kreativnu intervenciju na plakatu dobiva i svaki ‘domaćin predstave’ među kojima će se naći i oni čije će intervencije, uz one profesionalnih umjetnika, krasiti izložbu FreeDA.

U sklopu izložbe u Zagrebu održati će se jednodnevna panel radionica na temu politike vođenja nezavisnih kazališta i organizacija na umjetničkoj sceni u Republici Hrvatskoj.

Karakter cjelokupnog projekta mobilne je prirode, pa tako osim gostovanja predstave predviđena su i gostovanja same izložbe. Volumen svake gostujuće izložbe ovisit će o veličini prostora u kojem izložba FreeDA gostuje.

Foto: Press