fbpx

Nera Stipičević predstavila prvi samostalni projekt FreeDa!

Zagreb…

U krugu prijatelja i suradnika Nera je predstavila projekt i proslavila rođendan

Nera StipičevićNera Stipičević je ovog vikenda u zagrebačkoj galeriji i baru Velvet predstavila prvi samostalni projekt pod nazivom FreeDA. Riječ je o multiartističkom projektu koji kreće istoimenom monodramom i oslanja se na život i rad meksičke umjetnice Fride Kahlo. Sam naziv projekta ‘FreeDA’ govori o sadržaju predstave, o potrebi autorice da se umjetnički oslobodi – Slobodna DA!
Nera StipičevićOsim predstavljanja projekta u galeriji Velvet proslavila je i svoj rođendan u krugu dragih ljudi, prijatelja, suradnika i partnera među kojima su bili: Mia Biondić, Petar Cvirn, Dean D., Saša Šekoranja, Iva Visković, Ivana Roščić, Mislav Čavajda, Tomislav Petranović, Vladimir Tintor, Frano Mašković, Ozren Grabarić, Marinko Leš, Monika Kravić Mamić i brojni drugi.
Život i rad Fride Kahlo poslužili su kao poligon za nastanak predstave, kao arhetip preko kojeg  i iza kojeg se glumica ‘skriva’. Strast prema životu, ljubav prema tradiciji i kulturnom nasljeđu, povezali su umjetnicu iz malog grada Makarske i umjetnicu malog predjela velegrada Meksika.
Osim monodrame, projekt FreeDA obuhvaća i izložbu i dokumentarni film koji će se realizirati u sljedećim fazama razvijanja projekta.
Nera je oko sebe okupila ljude s kojima je što privatno što umjetnički povezana tako da autorski tim čine uz Neru kao autoricu, glumicu i idejnu inicijatoricu projekta: Mia Biondić – koautorica, režija; Petar Cvirn – umjetnički asistent, producent; Vanja Cuculić – dizajner vizualnog identiteta; Dean D. – kostimograf, dizajner nakita; Saša Šekoranja – akademski slikar (intervencije na plakatima); Goran Lelas – kostimograf izložbe i mnogi drugi koji će se uključivati.
31. siječnja u sklopu Noći muzeja u MUO Nera će predstaviti projekt, izvesti najavni performans u trajanju od 15 minuta. Umjetnica će spontano prilaziti posjetiteljima i komentirati izložene predmete koje isti promatraju.Postoji mogućnost da se glumica u nekom trenutku smjesti u prostor te kao da nije među ljudima, počne svirati i pjevati sama za sebe.Sloboda koju nosimo kao umjetnici ne ograničava prostore našeg stvaranja.Na jedan tako direktan način posjetitelji će se nesvjesno upoznati s dijelovima sadržaja predstave čija je premijera planirana za 19.veljače 2015. godine.u galeriji Velvet.
Predstava će putovati i gostovati po HR, ali i po kulturnim centrima Europe gdje je Nera imala priliku gostovati i educirati se.

Foto: Press
Fotogalerija: [nggallery id=517]