fbpx

Nera Stipičević oduševila izvedbom FreeDA!

Zagreb…

Izvedbu su podržali Jasna Bilušić,  Mislav Čavajda, Goran Navojec, Vedran Mlikota…

Nera StipičevićU zagrebačkoj galeriji ‘VelvetNera Stipičević premijerno je izvela svoju monodramu ‘FreeDA‘  te oduševila sve prisutne.
Riječ je o multiartističkom projektu koji kreće istoimenom monodramom i oslanja se na život i rad meksičke umjetnice Fride Kahlo. Sam naziv projekta  ‘FreeDA’ govori o sadržaju predstave, o potrebi autorice da se umjetnički oslobodi – Slobodna DA!
Život i rad Fride Kahlo poslužili su kao poligon za nastanak predstave, kao arhetip preko kojeg i iza kojeg se glumica ‘skriva’. Zbog vlastite nemoći, tražeći rješenje u arhetipu Fride, glumica se suočava sama sa sobom baš kao što se i Frida, slikanjem svojih autoportreta, suočavala sama sa sobom. Strast prema životu, ljubav prema tradiciji i kulturnom nasljeđu kraja iz kojeg dolaze, povezali su umjetnicu iz malog Nera Stipičevićdalmatinskog grada Makarske i umjetnicu iz Coyocoana, malog predjela velegrada Meksika. To je polazna pozicija, susretanje sa svim posljedicama koje mjesto u kojem smo rođeni, i koje utječe na nas. Premijernu izvedbu su podržali brojne kolege i umjetnici: Jasna Bilušić, Senka Bulić, Mislav Čavajda, Goran Navojec, Vedran MlikotaJelena Jovanova, Iskra Jirsak, Iva Visković, Filip Križan, Antonio Franić, Duško Šibl, Braco Dimitrijević, Billy Dugandžija, Petra Granić i drugi.
Osim monodrame, projekt FreeDA obuhvaća i izložbu i dokumentarni film koji će se realizirati u sljedećim fazama razvijanja projekta.
Nera je oko sebe okupila ljude s kojima je što privatno što umjetnički povezana tako da autorski tim čine uz Neru kao autoricu, glumicu i idejnu inicijatoricu projekta: Mia Biondić – koautorica, režija; Petar Cvirn – umjetnički asistent, producent; Vanja Cuculić – dizajner vizualnog identiteta; Dean D. – kostimograf, dizajner nakita; Goran Lelas – kostimograf izložbe i mnogi drugi koji će se uključivati.

Foto: Press