fbpx

Nera Stipičević oduševila izvedbom FreeDA!

Zagreb – Nera Stipičević oduševila izvedbom FreeDA!

Izvedbu su podržali Jasna Bilušić,  Mislav Čavajda, Goran Navojec, Vedran Mlikota…

U zagrebačkoj galeriji ‘VelvetNera Stipičević premijerno je izvela svoju monodramu ‘FreeDA‘  te oduševila sve prisutne.

Nera Stipičević

Riječ je o multiartističkom projektu koji kreće istoimenom monodramom i oslanja se na život i rad meksičke umjetnice Fride Kahlo. Sam naziv projekta  ‘FreeDA’ govori o sadržaju predstave, o potrebi autorice da se umjetnički oslobodi – Slobodna DA!
Život i rad Fride Kahlo poslužili su kao poligon za nastanak predstave, kao arhetip preko kojeg i iza kojeg se glumica ‘skriva’. Zbog vlastite nemoći, tražeći rješenje u arhetipu Fride, glumica se suočava sama sa sobom baš kao što se i Frida, slikanjem svojih autoportreta, suočavala sama sa sobom. Strast prema životu, ljubav prema tradiciji i kulturnom nasljeđu kraja iz kojeg dolaze, povezali su umjetnicu iz malog dalmatinskog grada Makarske i umjetnicu iz Coyocoana, malog predjela velegrada Meksika.

Nera Stipičević

To je polazna pozicija, susretanje sa svim posljedicama koje mjesto u kojem smo rođeni, i koje utječe na nas. Premijernu izvedbu su podržali brojne kolege i umjetnici: Jasna Bilušić, Senka Bulić, Mislav Čavajda, Goran Navojec, Vedran MlikotaJelena Jovanova, Iskra Jirsak, Iva Visković, Filip Križan, Antonio Franić, Duško Šibl, Braco Dimitrijević, Billy Dugandžija, Petra Granić i drugi.
Osim monodrame, projekt FreeDA obuhvaća i izložbu i dokumentarni film koji će se realizirati u sljedećim fazama razvijanja projekta.
Nera je oko sebe okupila ljude s kojima je što privatno što umjetnički povezana tako da autorski tim čine uz Neru kao autoricu, glumicu i idejnu inicijatoricu projekta: Mia Biondić – koautorica, režija; Petar Cvirn – umjetnički asistent, producent; Vanja Cuculić – dizajner vizualnog identiteta; Dean D. – kostimograf, dizajner nakita; Goran Lelas – kostimograf izložbe i mnogi drugi koji će se uključivati.

Foto: Press