fbpx

Ratomir Kliškić: Četiri desetljeća umjetničkog rada!

HNK u Splitu…

Ratomir KliškićNastupom u Tijardovićevoj opereti Spli’ski akvarel u ponedjeljak 4. svibnja 2015. godine, na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split, Ratomir Kliškić, prvak opere splitskog HNK obilježat će četrdeset godina umjetničkog djelovanja. Proslavljeni splitski i hrvatski bariton ovu rijetku obljetnicu obilježava ulogom Tome Sale, jedne od mnogobrojnih po kojima ga pamte generacije ljubitelja opere. Tom će prigodom u foyeru Kazališta biti postavljena i prigodna izložba fotografija najznačajnijih trenutaka iz Kliškićeve karijere. Ratomir Kliškić svakako je jedan od najvećih baritona koje je Split ikada dao. Njegov sjajan osjećaj za belkantističku frazu, dotjeran i izjednačen glas u svim njegovim registrima, plemenita glasovna boja kojom se malo tko može podičiti, čimbenici su kojima je ovaj umjetnik osigurao trajno mjesto u analima hrvatske operne umjetnosti.
Uoči dana Svetog Dujma, zaštitnika grada Splita koji se slavi 7. svibnja splitski će teatar u ponedjeljak i utorak 4. i 5. svibnja izvesti najsplitskiju od svih predstava, uz  Malu Floramye istog autora, jednu od najizvođenijih domaćih opereta uopće. Tijardović je ovu raspjevanu i razigranu sliku Splita svog vremena, dvadesetih godina prošlog stoljeća, posvetio splitskom ‘malomen puku, pravom autoru ovoga djela’. Arije kao što su O, kućo mala, Tonči, moj dragi Tonči i druge danas su općeprihvaćene narodne pjesme, kao što je i sam autor (skladatelj i pisac libreta, no ujedno i redatelj, dirigent, koreograf i scenograf praizvedbe) postao dio legende. Jednostavna fabula o ljubavi Marice i Tonča zbiva se oko malene težačke kuće koja i danas stoji u Varošu, a koju su Splićani sebi svojstvenom ironijom, upravo zbog njenih dimenzija nazvali Vilom Ridulin.
Aktuelna produkcija popularne operete premijerno je postavljena u splitskom HNK u studenom 2008. u režiji Krešimira Dolenčića. Predstojećim izvedbama ravnat će maestro Hari Zlodre, a pored slavljenika Ratomira Kliškića u ulozi Tome Sale protagonisti će biti Tajana Jovanović kao njegova žena Jovana, Valentina Fijačko u ulozi njihove kćeri Marice, Vladimir Garić tumačit će ulogu Maričinog dragog Tonča, dok će u ulogama Perine i Lešandra nastupiti Jelena Bosančić i Goran Marković. Ostale uloge tumače solisti i zboristi splitske Opere uz Zbor, Balet i Orkestar HNK Split. Izvedbe započinju u 20 sati.
Bariton Ratomir Kliškić dobitnik je niza najprestižnijih nagrada od kojih, pored već navedenih, valja istaknuti nagradu “Ivo Tijardović” za dugogodišnji umjetnički rad i prinos HNK-u Split (2005.), te Nagradu za životno djelo Grada Splita (1992.), Nagradu Županije splitsko-dalmatinske (1997.), te je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata (1995.), Ordenom Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1995.) i Ordenom Reda hrvatskog pletera (1998.).

Foto: Press