fbpx

Dodjelom nagrada završio 26. festival glumca

Otok…

festival glumca– Proteklih devet dana Otok, Ilok, Vukovar, Vinkovci i Županja ugostili su 17 predstava iz natjecateljskoga te jednu predstavu iz popratnoga programa. U sklopu Četvrtoga susreta akademija pogledali smo studentske ispitne produkcije iz Zagreba i Osijeka. Popratni je program upotpunilo i predstavljanje knjige profesorice Mire Perić, zatim poetska večer s Enesom Kiševićem, Dan domaćina Žarka Potočnjaka, prijem kod župana gospodina Bože Galića, druženje u vojarni Bosut te posjet Gradskom muzeju Vukovar. Cvijeće i svijeće položili smo u vojarni Bosut za poginule hrvatske branitelje, zatim na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskoga rata u Vukovaru, na Ovčari te na grobu Ive Gregurevića – poručuju organizatori.
Iako je glumac osnovni preduvjet kazališta jer bez glumca ne bi bilo kazališne predstave, živimo u vremenu u kojem je promidžba postala iznimno važna. Uspješnosti promocije predstave uvelike pridonosi njezin vizualni identitet, prvenstveno plakat. Zbog toga na Festivalu glumca postoji trijenalna Nagrada za najbolji kazališni plakat. Stručni ocjenjivački sud u sastavu: Branka Hlevnjak, Želimir Fišić i Dubravko Mataković, jubilarnu, petu Nagradu za najbolji kazališni plakat dodijelio je dizajneru Antoniju Doliću za plakat predstave “Ljudski glas” Zagrebačkoga kazališta mladih, uz posebnu pohvalu istom kazalištu za vizualni identitet. Posebnu pohvalu za plakat predstave za djecu ocjenjivački sud dodijelio je autoru Vladimiru Andriću za plakat predstave „Pepeljuga“ Gradskoga kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci.
festival glumcaU sklopu ovogodišnjega 26. festivala glumca u natjecateljskom programu po izboru Mirele Brekalo-Popović imali smo priliku pogledati 95 glumačkih ostvarenja. Članovi ocjenjivačkoga suda: Ankica Dobrić, Trpimira Jurkić i Branimir Vidića – Flika dodijelili su Nagradu Nada Subotić za najbolje umjetničko ostvarenje mlade glumice do 28 godina Mateji Marušić za ulogu Laure Wingfield u predstavi „Staklena menažerija“ Tennessee Williamsa u režiji Dražena Ferenčine i produkciji Gradskoga kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci. Nagrada Ivo Fici za najbolje umjetničko ostvarenje mladog glumca do 28 godina pripala je Dominiku Karakašiću za ulogu sina u predstavi „Nikomu pravo“ autorice i redateljice Ane Prolić u produkciji Kazališta lutaka Zadar. U Zadar je otišla i Nagrada za najbolje ostvarenje u lutkarskoj predstavi ili predstavi za djecu i mlade Nevenka Filipović, koju je dobio ansambl predstave „Nikomu pravo“ autorice i redateljice Ane Prolić u produkciji Kazališta lutaka Zadar. Ansambl predstave čine: Juraj Aras, Sanja Zalović, Dominik Karakašić, Irena Bausović, Anđela Ćurković Petković, Tamara Šoletić, Radojka Kozulić i Robert Košta. Nagrade Fabijan Šovagović dobile su Olga Pakalović za ulogu Olge u predstavi „Konstelacije“ Nicka Payna u režiji Aide Bukvić i produkciji Osječkoga ljeta kulture 2018. i Teatra Exit u Zagrebu te ulogu Sanje u predstavi „Svaki tvoj rođendan“ Mire Gavrana u režiji Renea Medvešeka i produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu te Ana Vilenica za ulogu Julienne Bušić u predstavu „Tko je ubio Zvonka Bušića“ Tihomira Dujmovića u režiji Roberta Kurbaše i produkciji Umjetničke organizacije Iza zavjese iz Zagreba. Nagrada Fabijan Šovagović pripala je i Filipu Križanu za ulogu sina te Siniši Popoviću za ulogu oca u predstavi „Susret“ autorice i redateljice Nine Mitrović u produkciji Teatra Exit iz Zagreba. Najboljom predstavom Festivala, odnosno Nagradom Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini ovjenčana je predstava „Konstelacije“ Nicka Payna u režiji Aide Bukvić i produkciji Teatara Exit iz Zagreba i Osječkog ljeta kulture 2018.
Uz dosadašnje nagrade Festivalsko je vijeće Festivala glumca dodijelilo Nagradu Ivo Gregurević za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu Festivalsko vijeće Festivala glumca dodijelilo je gospođi Perici Martinović te Nagradu Zvonimir Torjanac za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca Festivalsko vijeće Festivala glumca dodijelilo je gospođi Zdenki Buljan.

Foto: Press