fbpx

Premijera predstave Euripid: Bakhe u režiji Lenke Udovički

Zagreb…

Zagrebačka premijera predstave Euripid: Bakhe

BakheU utorak, 8. siječnja u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) održana je konferencija za medije povodom predstavljanja zagrebačke premijere predstave Euripid: ‘Bakhe‘, u režiji Lenke Udovički, nastale u koprodukciji kazališta Ulysses i ZKM-a.
Konferenciji su prisustvovali ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović Milković, redateljica predstave i umjetnička voditeljica kazališta Ulysses Lenka Udovički i njegov osnivač Rade Šerbedžija, kojima su se pridružile glumice Senka Bulić i Lucija Šerbedžija te kompozitor Davor Rocco.
Predstava ‘Bakhe’ premijerno je izvedena 28. srpnja 2018. u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu, osvojivši vrlo pozitivne reakcije publike i službene kritike, a zagrebačka premijera najavljena je za 18. siječnja u Zagrebačkom kazalištu mladih.
O predstavi Euripid: ‘Bakhe’:
Na grupnoj psihoterapiji nalazi se dvanaest žena. Svaka sa svojim teretom i žudnjama traži utočište od patrijarhalnog, kapitalističkog, nemilosrdnog svijeta u kojem je postalo nedopustivo pokazati bilo kakvu slabosti ili izgubiti kontrolu. Na putu oslobođenja od stanja prisilne normalnosti one ulaze u mitski svijet Euripidovih Bakhi i odvode nas na dubinsko putovanje u prirodu čovjeka: kroz vječiti sukob apolonskog i dionizijskog načela, razuma na kojem je uspostavljena zapadnjačka civilizacija i naših iskonskih nagona, strahova i potreba.
U grčkom teatru 5.st.pr.Kr. ovaj komad igrali su isključivo muškarci koji su utjelovljivali i muške i ženske uloge. Redateljica Lenka Udovički odlučuje izokrenuti ovaj povijesni odnos moći te Bakhe postavlja s dvanaest vrsnih glumica kako bi pozornicom ovog puta ovladale samo žene.
Predstava se oslanja na moćnu suigru glume, pokreta i glazbe te magične prirode brijunskog otočja. Glazba je skladana na temelju materijala dobivenih medicinskim mjerenjima emocionalnih stanja glumica – rada srca, disanja i moždanih aktivnosti. Ovakvim pristupom gledatelji će svim osjetilima biti uronjeni u vanjsku predstavu unutrašnjosti svoje, ljudske prirode, u zajedničkoj čežnji za (ne)dohvatljivom slobodom.
Glazba, koju potpisuju Nigel Osborne i Davor Rocco, skladana je na temelju materijala dobivenih medicinskim mjerenjima emocionalnih stanja glumica – rada srca, disanja i moždanih aktivnosti.
Predstava je na rasporedu 17., 18., 19. i 20. siječnja na sceni Zagrebačkog kazališta mladih.

Autorski tim predstave Bakhe:
Režija: LENKA UDOVIČKI
Dramaturgija: ŽELJKA UDOVIČIĆ PLEŠTINA
Pokret i koreografija: STAŠA ZUROVAC
Glazba: NIGEL OSBORNE, DAVOR ROCCO
Kostimografija i scenografija: BJANKA ADŽIĆ URSULOV
Dizajn svjetla: ANDREJ HAJDINJAK
Korepeticija: VALNEA ŽAUHAR
Stručni suradnik – psihijatar, psihoanalitičar: STANISLAV MATAČIĆ
Asistentica režije: SENDI BAKOTIĆ
IGRAJU:
Dionis: KATARINA BISTROVIĆ DARVAŠ
Pentej: IVANA KRIZMANIĆ
Kadmo: DUBRAVKA MILETIĆ
Tiresija: LUCIJA ŠERBEDŽIJA
Agava: SENKA BULIĆ
Bakhe:
LUCIJA BARIŠIĆ
HRVOJKA BEGOVIĆ
ANĐELA RAMLJAK
MILICA MANOJLOVIĆ
DORA POLIĆ VITEZ
BARBARA PRPIĆ
URŠA RAUKA

Foto: Press