fbpx

Baklava

BaklavaSastojci:
Kore za baklavu
1 kg mljevenih oraha
1 šaka krušnih mrvica
200 g šećera
malo ulja za mazanje
250 g maslaca( zvijezda)
3 dcl ulja
2 l vode
2 kg šećera
1 limun

Priprema :
Pripremiti nadjev tako da izmješate orahe, šećer i krušne mrvice. Tepsiju namažite s malo ulja i redajte kore 3-4 kom (svaku mazati sa malo ulja). Po korama posuti nadjev u tanjem sloju. Ponavljati postupak dok ne potrošite sve kore i sav nadjev, tako da na vrhu ostanu 3-4 kore. Rezati je odmah. Pripremiti preljev tako što se maslac otopi u ulju na laganoj vatri uz skidanje pjenice koja se pojavljuje na vrhu. Paziti da maslac ne zagori. Izrezanu baklavu preliti preljevom i staviti peći.
Peći u pećnici na cca 180°C otprilike sat vremena. Baklava je pečena kad dobije finu zlatnu boju i kad je protresete svaki komad se odvaja za sebe. Baklavu ohladiti i u međuvremenu napraviti preljev tako što skuhate šećer i vodu u koju ste dodali na kolutiće izrezan limun. Preljev se kuha dok ne postane gust kao sirup. To provjeravamo tako što izvadimo malo zaljeva na tanjurić da se ohladi i provjerite dali je dovoljno gust. Ne smije biti pregusto da se kasnije kad se ohladi ne ‘ušećeri’. Hladnu baklavu zaliti vrućim zaljevom i pritisnuti na kratko sa drugom tepsijom da se ‘složi’. Pokriti samo na kratko kako se gornji sloj kora ne bi potpario i smežurao.

Dobar tek!
Priprema i Foto: Snježana Županović