fbpx

Prosvjednom akcijom ‘Sjene’ započeo 11. Vox Feminae Festival

Zagreb…

Iscrtavanjem sjene AFŽ-a na Trgu bana Jelačića otvoren Vox Feminae Festival

Vox Feminae FestivalProsvjednom akcijom i umjetničkom intervencijom ‘SjeneAntonia Grgića na Trgu bana Jelačića, u srijedu, 25. listopada, službeno je otvoreno 11. izdanje Vox Feminae Festivala. Spomenik banu Jelačiću je 1945. godine, poslije oslobođenja Zagreba, prekriven drvenom konstrukcijom u obliku kvadra visokom 14 metara te skriven postamentom koji je služio kao podloga novom spomeniku.
– Žena je bila prvi motiv koji je postavljen na drvenom daščanom postamentu povodom Prvog kongresa Antifašističke fronte žena Hrvatske, čime je stvoren je novi spomenik na mjestu starog. Tim činom žena u javnom prostoru više nije bila objekt uzvišene religijske generacije, nego politički subjekt kako u ratnoj borbi tako i u radnom procesu: s jedne strane tog kvadra je bio gipsani reljef kolosalne partizanke s puškom, a s druge seljanke sa seoskim alatom. Taj kratkotrajni i privremeni prekid u unitarizmu reprezentacije patrijarhata u na glavnom gradskom trgu je naznačio stvarni početak političke ženske emancipacije poslije oslobođenja zemlje i uključenje žena u političke procese. Ipak, proces nije nikad dovršen, žene nisu nikad zauzele ravnopravno mjesto u projektiranoj utopiji.
Vox Feminae FestivalOvom prosvjednom notom Vox Feminae Festival kritizira sve veće jačanje fašističkih tendencija u hrvatskom društvu posljednjih godina, na momente i institucionalne napade na antifašističke tekovine moderne države ali i na generalnu podzastupljenost spomenika ženama u javnom prostoru diljem Hrvatske – poručuju organizatori.
Vox Feminae Festival do 29. listopada nastavlja problematizirati pitanja roda i statusa žena u društvu kroz međunarodni filmski program, radionice, diskusije, predstavljanja i popratne zabavne sadržaje. Festival se ove godine po prvi put održava u Ozaljskoj 16, prostoru koji svoja vrata otvara u petak, 27.10. u 18h uz izložbu „Mama je bila u pravu“ ilustratorice Rine Barbarić, inače autorice festivalskih vizuala. Program u petak se nastavlja predstavljanjem projekta „Nevidljive sile: Žene koje su oblikovale naš grad“ Zaklade Sveučilišta u Rijeci; te „Predstavljanjem istraživanja praksi i politika prostitucije u Hrvatskoj“ u suradnji sa znanstvenicama Ivanom Radačić i Carol Harrington.
Unutar filmskog programa u Centru za kulturu Trešnjevka posebno je atraktivna projekcija hrvatskog kandidata za nagradu Oscar, filma Hane Jušić „Ne gledaj mi u pijat“ u subotu 28.10. u 18 sati; te dokumentarni film „Play Your Gender“ koji tematizira rodni jaz u glazbenoj industriji uz intervjue s ponajboljim kanadskim glazbenicama u nedjelju 29.10. u 16 sati.
Program VFF-a formalno završava u nedjelju od 17.00 sati kada će u Ozaljskoj 16 biti predstavljena društvena igra ‘Strašne žene’ . Osim što će se društvena igra moći nabaviti po promotivnim cijenama za vrijeme festivala, u nedjelju će je sve zainteresirane moći i zaigrati.

Foto: Press – Nina Đurđević