fbpx

Nova premijera u Komediji: Legenda o svetom Muhli

Zagreb…

Svečana premijera komedije Legenda o svetom Muhli na rasporedu je 9. veljače

Legenda o svetom MuhliZavičajni ambijent Imotske krajine mjesto je radnje još jednog sjajnog djela jednog od naših najistaknutijih suvremenih dramskih autora Mate Matišića. Spletke, manipulacije, laži, farsa, praznovjerje, erotske igre i sebičnost su samo neke od tema duhovite priče Legenda o svetom Muhli, koje na scenu kazališta na Kaptolu donosi zanimljiva plejada likova predvođena lukavim varalicom fra Muhlom. Svečana premijera komedije Legenda o svetom Muhli na rasporedu je u subotu, 9. veljače 2019. godine s početkom u 19.30 sati.
Komedija Legenda o svetom Muhli drugi je dramski tekst Mate Matišića, praizveden 1988., tri godine nakon njegova prvijenca Bljesak zlatnog zuba. Izravno nadahnuta čuvenom Boccacciovom zbirkom novela koju, kao i autorov zavičajni prostor Imotske krajine u kojem se radnja odvija, napućuju ljudi s mnoštvom mana i ponekom vrlinom, vrsno se poigrava s nabožnim žanrom srednjovjekovne legende koju zaogrće u parodijsko ruho, združujući je s farsom i groteskom, ispreplićući tako ozbiljno sa smiješnim, sveto s tjelesnim, nadnaravno s prizemnim i lascivnim. Izvrgava ruglu lažnu nabožnost, naivnost, praznovjerje i sebičnost. Naslovni junak, lukavi i snalažljivi fra Muhlo, svoje prostodušno stado zavarava i manipulira lažima, vješto balansirajući između ovog i “onog” svijeta, lažnih časnih sestara i lažnih mrtvaca, željeznih gaća i izgubljenih ključeva, grobokradica te čitavog niza spletki, sve u svrhu osobnog zadovoljenja i novih erotskih igri…
Kao i u Matišićevu Bljesku, hit-predstavi kojom je Kazalište Komedija prije tri sezone obilježilo 65 godina postojanja, veliki Komedijin ansambl iznova snage združuje s redateljem Zoranom Mužićem. U naslovnoj je ulozi Filip Juričić, a ostatak glumačkog ansambla čine Davor Svedružić, Vinko Kraljević, Ivica Zadro, Ana Magud, Igor Mešin, Goran Malus, Damir Lončar, Jasna Palić Picukarić, Vanda Winter, Ivan Magud, Dubravka Ostojić i Saša Buneta. Scenograf je Darko Bakliža, kostimografkinja Sara Lovrić Caparin dok glazbu potpisuje sam Matišić.
Ulaznice za predstave Kazališta Komedija se mogu osigurati na blagajni Oktogon od ponedjeljka do petka od 8 do 17 sati, a subotom od 8 do 13 sati te na blagajni Kaptol od ponedjeljka do subote od 10 do 14 sati i sat i pol prije početka predstave. Također, ulaznice se mogu kupiti i na službenoj stranici kazališta www.komedija.hr.

Foto: Press