fbpx

Premijera: ROOM N°7 – ispiriran voajerizmom

ZPC…

ROOM– Travanj je ove godine rezerviran za plesnu umjetnost, a kako biste se uvjerili u to, posjetite Zagrebački plesni centar. Plesne premijere počinju predstavom ROOM N°7 u kojoj nastupaju Andrea Solomun, Ema Janković i Judita Franković koje su inspiriranom voajerizmom, a nastavljaju se u koreografiji Svena Bahata i njegovom pričom nadahnutom odnosom virtualnog i realnog aspekta naših života – pozivaju organizatori.
Početak proljetne plesne sezone Zagrebački plesni centar obilježiti će dvjema premijerama. Prva od njih, Room N°7, nastala je nakon dugotrajne potrage autorica za idejom koja bi ujedinila njihove kreativne snage. Potraga je završila onog trena kada su u poznatom magazinu ‘New Yorker’ naišle na priču o Amerikancu koji je 1966. godine kupio motel na čijim je stropovima izbušio rupe i promatrao svoje goste punih trideset godina, svjedočeći između ostalog i ubojstvu koje nikada nije prijavio.
ROOM– Priča o potrebi promatranja i gledanja u današnje vrijeme uistinu je postala kruh kojim se hranimo – slažu se Solomun, Janković i Franković.
– Nama je, s jedne strane, bilo zanimljivo pozabaviti se fenomenom voajerizma, a s druge i različitim sudbinama pojedinaca, bilo onih tragičnih ili duhovitih – govori nam Ema Janković.
Soba jednog istrošenog motela na rubu grada pružila je beskonačne mogućnosti. Predstavu trenutno čini devet priča, međutim svaka izvedba bit će kombinacija samo nekih. Cijeli projekt krenuo je s puno entuzijazma i obogaćen je sjajnim suradnicima, poput autora glazbe, bračnog para Šerić iz grupe Pavel, violinista Marka Fista te kostimografa “Envy Room“, “Unaesthetik” i Slavice Motušić. Vrhunska suradnja se ostvarila i sa Ninom Miom Čikeš kao scenografkinjom, dok su vizualni identitet osmislile Ema Gerovac i Dora Bilandžić. U predstavi Room N°7 publika će uživati u četiri termina i to 6., 8., 19. i 20. travnja u 20 sati.
Iduće premijerno izdanje u ZPC-u je ono predstave #notreal čiji je koreograf, ali i jedan od izvođača, Sven Bahat. Osim njega, izvode je Lara Bubić, Silvija Dogan i Mateja Miković, a nastala je u produkciji plesnog studija Liberdance te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Predstava se bavi proučavanjem odnosa virtualnog i realnog aspekta naših života na način da preispituje stvarnost virtualnog i nestvarnost fizičkog, a istovremeno ne negira vrijednosti oba aspekta.
notreal#notreal je zapravo simultana stvarnost jednog i drugog svijeta. Zakonitosti virtualne stvarnosti omogućuju tijelu istovremenu prisutnost u više situacija istodobno i sa vremenskim odmakom. Tijelo koje vrši akciju u fizičkom prostoru sa sviješću svoje prezentacije i mogućih percepcija drugih u virtualnom prostoru, ulazi u interakciju s virtualnom okolinom kroz fizičku manipulaciju tijela i raznih razina prostora koji okružuju fizičko tijelo i njegovu prezentaciju – otkrio nam je Sven Bahat.
Svakodnevna prisutnost ‘pametnih’ uređaja, konstanta umreženosti i apsolutne dostupnosti, motivi su kojima se stvara vokabular predstave. Predstava se bavi istraživanjem komunikacije kroz virtualni prostor društvenih mreža i promjenama u komunikaciji van virtualnog kao posljedica njegove sveprisutnosti. Internet postaje platforma, izvedbeni prostor predstave koja se simultano odvija u virtualnom i fizičkom. #notreal je Facebook na pozornici, a ujedno i pozornica na internetu. Izvođači istovremeno djeluju u virtualnom i fizičkom kao i gledatelj koji istovremeno prate fizičku predstavu u kazalištu i live streamove istog trenutka na mobilnom uređaju. #notreal je koreografija “skrolanja“ koja se ne propušta, a moguće ju je pogledati 14. i 15. travnja u ZPC-u s početkom u 20 sati.

Foto: Press