fbpx

Franković, Solomun i Janković: Predstava o savršenim voajerima

Room No.7…

Imate nevjerojatnu priliku promatrati nekoga, a da oni to ne znaju. Savršeni voajeri. Jedan motel. Jedna soba. Neodređeno vrijeme. Nepoznati ljudi. Vi znate što se događa. Na vama je kako reagirate. Ako reagirate. Ljudski je ignorirati. Zar ne? Ako imate pitanja zovite recepciju. Spojit će vas sa Sobom broj 7. Odgovori su tamo. A portal Scena.hr donosi vam zanimljivosti iz predstave u razgovoru s Josipom Kukor

Franković, Solomun i JankovićJudita Franković, Andrea Solomun i Ema Janković inspiraciju za projekt Room No.7 pronašle su u magazinu ‘New Yorker’ gdje su naišle na priču o Geraldu Foosu, Amerikancu koji je 1966. godine  kupio  motel  na  čijim  je  stropovima  izbušio  rupe  i  promatrao  svoje  goste  punih  trideset  godina, svjedočeći između ostalog i ubojstvu koje nikada nije prijavio.
– Priča o potrebi promatranja  i gledanja u današnje vrijeme uistinu je postao kruh kojim se hranimo –  kazale su Solomun, Janković i Franković te dodaju:
– Nama je s jedne strane bilo zanimljivo pozabaviti se fenomenom voajerizma, a s druge i različitim sudbinama pojedinaca,  bilo onih tragičnih ili duhovitih.
Predstavu  čini  devet  priča,  ali  svaka će izvedba biti kombinacija  samo  nekih.

Franković, Solomun i Janković
Josipa Kukor– Takva struktura omogućila nam je stalno osvježavanje i produbljivanje predstave novim originalnim pričama gdje nam je želja svako toliko pozvati goste izvođače iz redova glumaca i plesača – kaže Solomun. Autorski projekt Franković, Solomun i Janković nastao je u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom. A za portal Scena.hr plesačica Josipa Kukor otkrila nam je neke zanimljive detalje iz svoje uloge. Josipa igra kukca.
– Igram u sceni Gospođa i kukac. Gospođa je iz visokog društva te smatra da je najbolja, najljepša i najvažnija, a njezin sluga je kukac jezivog izgleda. Gospođa se prema kukcu odnosi ružno jer misli da on to zaslužuje, s obzirom na to da je samo obični sluga. Dok kukac prema njoj ima jedan licemjeran odnos, koji se može poistovjetiti s današnjim odnosima velikog broja zaposlenika prema njihovim poslodavcima. Kukac gospođu s jedne strane prezire i izruguje jer se ona smatra superiornom u svemu, što on niti ne skriva dok ona ne gleda, a čim ona obrati pažnju, kukac instant postaje samo uplašena, poslušna bubica koja će za nju napraviti apsolutno sve, i zapravo bez nje kukac ne može zamisliti svoj život niti što bi drugo radio kad njoj ne bi služio – ispričala nam je Josipa. Ističe da je kukac zapravo ovisan o gospođi i ne može pobjeći iz tog odnosa.

Franković, Solomun i Janković

Room– Dok se gospođa njega ne želi riješiti jer uživa u pozornosti koju od njega dobiva, a jednako toliko uživa da ga maltretira i tako pokazuje svoju nadmoć – objasnila je Josipa. Kao autori glazbe predstavi su se pridružili  Aljoša Šerić i Antonija Matković Šerić iz grupe ‘Pavel’ i Marko First kao violinist. Scenografiju potpisuje Nina Mia Čikeš, dok su vizualni identitet osmislile Ema Gerovac i Dora Bilandžić. Autori priča su Jan Cvitkovič, Anatael Garay Álvarez, Dorta Jagić, Anđelo  Jurkas, Davor Lovrinić, Irena Matijašević, Aleksandra Orlić,  Željka Vujaković i Marina Vujčić. U predstavi sudjeluju još Svebor Zgurić, Filip Vidović, Iva Čevizović, Josipa Kukor, Dora Kokolj i Elena Brumini. Premijera će biti 8. travnja u Zagrebačkom plesnom centru u 20 sati.

Foto: Josipa Kukor priv. album