fbpx

Predstavljen program 23. glazbenog festivala Pitomača 2015!

Pjesme Podravine i Podravlja…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Pitomača 2015U domaćoj atmosferi seoskog imanja Zlatni klas jučer, 7. svibnja, održano je predstavljanje programa 23. glazbenog festivala pjesme Podravine i Podravlja Pitomača 2015., što nije bilo slučajno. Naime, prije točno pet godina napustio nas je čovjek zaslužan za pokretanje ovog festivala i njegov dugogodišnji umjetnički ravnatelj, dr. Marijan Jergović. Prisutni su se stoga prisjetili njegova rada i velikog doprinosa promicanju tradicijske kulture i bogate baštine podravskoga kraja, a sami organizatori osjećaju se dužnima i dalje održavati Pjesme Podravine i Podravlja na životu zahvaljujući onima koji su mu život udahnuli – dr. Marijanu Jergoviću i Dragi Britviću.
Načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić tako je istaknuo da Općina Pitomača neće odustati od podržavanja tradicijske kulture, a i ovaj će put sa zadovoljstvom, ma koliko to bilo teško, nositi financijsku kontrukciju festivala na svojim leđima, zajedno s Virovitičko-podravskom županijom.
Pitomača 2015Rajko Stilinović, direktor festivala Pjesme Podravine i Podravlja, osvrnuo se na visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, uvjeren da se Festivalu ukazala takva čast zbog velike tradicijske vrijednosti.
Umjetnički ravnatelj Marinko Barčan na kraju je kratko izložio novu koncepciju festivala i naglasio kako se u promjenu nije išlo stihijski, već se oko toga vodila duga i opsežna rasprava nakon koje se došlo do rješenja da će ove godine na prvoj večeri biti izvedene skladbe sa suvremenim prizvukom, a na drugoj večeri etno i folklorne skladbe.
Potvrđeno je da će se održati i smotra podravskih pjesama i izvođača zbog velikog interesa domaćih autora prijavljenih na natječaj. Zanimljivo je da će se na nosaču zvuka u izdanju Croatia Recordsa, osim snimki prve večeri, naći pjesme uživo izvedene na drugoj večeri.
Festival će svoj put nastaviti u nešto izmijenjenom ruhu, no i dalje će se baštiniti glazbena tradicija krajeva uz Dravu oblikovana u suvremenom stilu. Grgačić, Stilinović i Barčan pozvali su sve u Pitomaču, 12. i 13. lipnja, na 23. glazbeni festival Pjesme Podravine i Podravlja.

Foto: Press