fbpx

U Berlinu održane svjetske premijere filmova Mare i Otac

Festival…

OtacProtekloga vikenda, u sklopu 70. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, održane su svjetske premijere dugometražnih igranih filmova, ujedno i manjinskih hrvatskih koprodukcija, Mare redateljice Andree Štake i Otac u režiji Srdana Golubovića.
Oba filma prikazana su u programu Panorama koji je tradicionalno usmjeren na filmove s jakim autorskim vizijama. Mare je na rasporedu bila u nedjelju, 23. veljače, u dvorani kina Zoo Palast, a Otac dan ranije, u subotu, u istoj dvorani.
Film Mare, hrvatsko-švicarske redateljice Andree Štake, u potpunosti je snimljen na području Konavala te govori o ženi koja živi sa svojom obitelji, suprugom i troje djece pored dubrovačke zračne luke. U njezinu svakodnevicu nenadano ulazi stranac pa Mare donosi odluke koje je vode u nova životna iskustva i saznanja o sebi. Naslovna uloga pripala je Mariji Škaričić, a u ostalim ulogama pojavljuju se Goran Navojec, Ivana Roščić, Nikša Butijer, Mirjana Karanović, Zdenko Jelčić te poljski glumac Mateuzs Kosciukiewicz. Autorsku ekipu filma čine direktor fotografije Erol Zubčević, scenografkinja Jana Plećaš, kostimografkinja Sara Giancane te majstorica maske Sabine Fluckinger.
Film nastaje kao švicarsko-hrvatska koprodukcija u suradnji produkcijskih kuća Okofilm Productions, producenata Thomasa Imbacha i Andree Štake te Dinaridi Film koproducentice Tene Gojić. Projekt su podržali Eurimages, švicarski nacionalni filmski fondovi, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Dubrovnik, TZ Grada Dubrovnika i Konavala, švicarska nacionalna televizija i televizija ZDF/ARTE.
Otac je, pak, priča o ocu koji putuje pješice od svog sela na jugu Srbije do Beograda kako bi uložio žalbu ministru za socijalnu skrb nakon što mu zbog siromaštva oduzmu djecu. Film je ujedno i priča o marginalcu koji postaje junak našeg doba.
Publika je velikim i dugotrajnim pljeskom nagradila brojnu ekipu koja je u Berlinu predstavila film. Među njima su bili redatelj i scenarist Srdan Golubović, hrvatski glumac Goran Bogdan koji igra naslovnu ulogu, glumci Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski i Vahid Džanković, koscenarist Ognjen Sviličić, producentica Jelena Mitrović te direktor fotografije Aleksandar Ilić. Otac je koprodukcija čak šest zemalja, Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i BiH, čiji su hrvatski producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma također prisustvovali premijeri. Film je, između ostalih, sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Euroimagesa.
Nakon Berlinalea Otac će otvoriti beogradski FEST u četvrtak, 28. veljače. Hrvatska premijera očekuje se u drugoj polovici godine.
70. izdanje Berlinalea traje do 1. ožujka, a tijekom deset dana bit će prikazano oko 350 filmova i održat će se jedan od najvećih filmskih sajmova u svijetu (European Film Market- EFM). Očekuje se da će Festival posjetiti oko 500 tisuća gledatelja.

Foto: Press – HAVC/Maja Medić