Ulaz besplatan: Radionica CSI-HPM – zločin u kokošinjcu
By redakcija On 16 pro., 2017 At 12:00 PM | Categorized As Događanja | With 0 Comments

Zagreb…

Povodom Dana Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja 18. prosinca ulaz u palaču Amadeo bit će besplatan

Ulaz besplatan– Muzej će iznimno biti otvoren u ponedjeljak, 18. prosinca 2017. godine od 11 do 20 sati, a priređen je bogat program radionica, vodstava i prezentacija. Od 11 do 13.00 sati posjetitelji mogu sudjelovati u radionici CSI-HPM – zločin u kokošinjcu otkrivajući uzbudljiv svijet molekularne biologije. Korištenjem prave laboratorijske opreme rješavamo zločin u kokošinjcu korištenjem metode DNA barkodiranja. U 18.00 sati održat će se predstavljanje projekta Novi Hrvatski prirodoslovni muzej: veći stalni postav, suvenirnica, novi laboratoriji i bolja oprema samo su dio sveobuhvatne obnove muzeja koja ima za cilj osnažiti njegove kapacitete te doprinijeti razvoju turističke, gospodarske, znanstvene, obrazovne i kulturne djelatnosti – pozivaju organizatori.
Malo je poznato da je Hrvatski prirodoslovni muzej po veličini zbirki najveći hrvatski muzej nastao 18. prosinca 1986. godine ujedinjenjem triju muzejskih institucija: Hrvatskog narodnog zoološkog muzeja, Mineraloško-petrografskog muzeja i Geološko-paleontološkog muzeja. Muzej prikuplja, čuva, izučava i prezentira razne prirodnine kao svjedočanstva ili dokumente vezane za prirodoslovlje Hrvatske. U muzejskim se zbirkama nalazi oko 2 milijuna primjeraka minerala, stijena, fosila, prepariranih biljaka i životinja iz svih krajeva Hrvatske, ali i iz susjednih zemalja te s drugih kontinenata.
Začeci današnjih bogatih prirodoslovnih zbirki Muzeja potječu iz Prvostolne akademije u Zagrebu te razdoblja Hrvatskoga narodnog preporoda, kada je u Opatičkoj ulici 1846. godine utemeljen Narodni muzej. S vremenom su se skromne zbirke povećavale, a poseban zamah u prikupljanju prirodnina (minerala, ruda, fosila, biljaka i životinja) nastavljen je djelovanjem istaknutih hrvatskih i svjetski poznatih i priznatih prirodoslovaca, profesora Zagrebačkoga sveučilišta i prvih muzealaca Spiridiona Brusine, Gjure Pilara i Dragutina Gorjanovića-Krambergera.
Muzej posjeduje i bogatu knjižnicu koja je utemeljena 1868. godine unutar Prirodopisnog odjela tadašnjega Narodnog muzeja. Najstarija i najvrednija građa pohranjena u knjižnici potječe iz 17. i 18. st. Od 1992. g. Muzej izdaje časopis Natura Croatica koji objavljuje znanstvene i stručne radove vezane uz prirodoslovna istraživanja i prirodoslovne muzejske zbirke iz područja biologije i geologije te omogućuje bogatu razmjenu stručne literature, a indeksiran je u mnogim svjetskim bazama. Od 2000. godine u atriju Muzeja tijekom ljeta odvija se program Klupske kazališno-glazbeno-filmske scene AMADEO.

Foto: Press

comment closed