fbpx

Drama za početak nove sezone u HNK Split

Drama Tri sestre u petak 14. listopada otvara sezonu 2022/23.

Premijeru ove predstave Antona Pavloviča Čehova pogledajte u HNK Split.

U režiji Nenni Delmestre i dramaturškoj obradi Elvisa Bošnjaka u naslovnim ulogama Olge, Maše i Irine, tri najslavnije sestre dramske literature, nastupit će mlade glumice dramskog ansambla HNK Split Monika Vuco Carev, Katarina Romac i Ana Marija Veselčić.

U ostalim ulogama su: Goran Marković, Sara Ivelić, Mijo Jurišić, Elvis Bošnjak, Donat Zeko, Nikša Arčanin, Trpimir Jurkić, Luka Čerjan, Zdravko Vukelić, Nenad Srdelić, Viviana Bojić, Mirjana Ševo i Darijo Tvrdić.

-Ovom premijerom otvaramo sezonu koju smo, velikim dijelom, posvetili izvođenju naslova domaćih autora i u kojoj ćemo, sljedeće godine, obilježiti 130 godina od podizanja našeg kazališnog zdanja. Zahvaljujem redateljici Delmestre i ekipi predstave na predanom radu na pripremi predstave čija je premijera bila planirana za svibanj, no zbog covid ograničenja tijekom prošle sezone nismo uspjeli je uspjeli tad postaviti – rekao je intendant HNK Split na početku medijske konferencije.

-Nismo htjeli oživljavati tzv. ‘ruski duh’ u ovoj predstavi. Namjera nam je bila raditi tekst o nama. U našoj su predstavi četiri vrlo različita čina, i različite događaje koji, na određen način, značajno oblikuju ljudske živote: proslave imendana i vjenčanja, veselje u ‘maškarama’, nasilje nad ženom, razarajući požar, odlazak u rat, ubojstvo i jako puno nade. Zbog te nade mi radimo ovu predstavu, ona je jedino što nam preostaje u ovim vremenima neizvjesnosti – rekla redateljica Nenni Delmestre.

Elvis Bošnjak, dramaturg predstave, koji igra ulogu Veršinjina:

-Ono što je osnovni dramaturški pomak u ovoj predstavi je pitanje koje smo si postavili: Što taj Čehov danas nama, kao kazališnim radnicima, znači? Znamo da je iz Čehova izašao praktički čitav današnji dramski teatar, svi odnosi u kazalištu. Ono što sam, kao dramaturg, pokušao napraviti je da kolegama glumcima, nama, otvorim prostor tako da ne igramo neka fiktivna lica, apstraktne persone iz nama stranog i dalekog vremena već da radimo ono što mi jesmo. U izvornoj drami radnja se zbiva sredinom 19. stoljeća a mi smo to pomakli u naše vrijeme pa likovi znaju za Čehova, čitali su ga i gledali predstave – izjavio je Bošnjak.

 

-Kod Maše, koju igram, najvažnije je to što se ona usudi voljeti čovjeka svog života unatoč tome što je svjesna besperspektivnosti tog odnosa. Sve tri sestre, svaka na svoj način, prolaze proces sazrijevanja i odrastanja – izjavila je Katarina Romac.

Monika Vuco Carev, Olga u predstavi:

-Kod Čehova me fascinira njegova sposobnost da dobro osmisli i raspiše ženske likove koji su glumački atraktivni. Četiri ženska lika u Tri sestre prava su poslastica, naročito za mlade glumice – objasnila je Vuco Carev.

Ana Marija Veselčić, koja tumači ulogu najmlađe sestre Irine:

– Ako se Maša usuđuje voljeti, Irina se usuđuje nadati. Čehova smo radili na prvoj godini akademije i jako je dobro vratiti se tim korijenima, vidjeti gdje stojiš kao glumac, kao glumica. Veselim se premijeri i nadam se kako će i publika osjetiti nadu i ljubav o kojima ovdje pričamo – izjavila je Marija.

-Čehov je uvijek izazov za glumca. Moja uloga Andreja, brata tri sestre nije sveprisutna na sceni kao njihove ali glumcu nudi jako puno pa ju je veliko zadovoljstvo igrati – rekao je Goran Marković.

Autorski tim predstave, osim redateljice Delmestre i dramaturga Bošnjaka, čine: scenografkinja i koautorica videa, zadužena i za izbor glazbe Lina Vengoechea, kostimografkinja Danica Dedijer, Anja Ostojić koja potpisuje scenski pokret, oblikovatelj svjetla Branimir Bokan, oblikovatelj videa (uz Linu Vengoechea) Ivica Kalinić, te oblikovatelj tona Petar Ivanišević.

Nakon premijerne izvedbe 14. listopada predstava je u listopadu na programu HNK Split još i 15., 20., 21. i 22. listopada.

Foto: Press – HNK Split