fbpx

Velesajam kulture u Zagrebu

Velesajam kultureJubilarni 10. Velesajam kulture održat će se u Studentskom centru, Savska 25, Zagreb od 10. do 12. listopada 2013. godine.
Ovogodišnji Velesajam kulture napravljen je u suradnji s udrugom PMS, pod pokroviteljstvom DONA Premium 100 %, kao glavnim pokroviteljem Velesajma kulture 2013. godine.
U 9 godina rada, predstavljena je puno umjetnika iz svijeta kazališta, filma, plesa, glazbe preko književnosti, fotografije, dizajna, znanosti pa sve do različitih vještina i znanja. Ideja je uvijek bila promoviranje mladih, sposobnih kreativaca iz svih područja umjetničkog stvaralaštva. Za svoj deseti rođendan Velesajam kulture stavlja naglasak na promoviranje zdravog načina života.
U tri festivalska dana, održat će se 11 radionica, 5 predavanja te okruglih stolova, 3 koncerta, 2 DJ večeri, jedna modna revija, jedna predstava za djecu, jedna Književna večer te dani Otvorenog ateljea, u sklopu kojeg će se predstaviti niz mladih kreativaca.
Festival otvara svoja vrata u četvrtak, 10. listopada s programom za najmlađe, predstavom kazališta Tvornice lutaka ‘Grašak na zrnu kraljevne’. Slijede predavanje i radionica edukativnog karaktera na temu ‘zdrave grickalice’, koju će održati kulinarski akademik Branko Ognjenović iz kulinarskog studija Majstor kuhar.
Temama zdravog načina života, prehrane i tjelovježbe bavit će se i predavanja ‘Jedem zdravo i fino’ i ‘Zeleni grad’, vrtlarska radionica te radionice bokwa fitnessa, Ivana Banfić ekstremnog fintessa, hula hoopa i shiatsu masaže.  Održat će se i razmjena sjemenja u suradnji s udrugom za očuvanje bioraznolikosti i kulturne baštine Rustica, čakovačkom udrugom Bio vrt – u skladu s prirodom  i kućnim Vrtuljkom SC.
Klub Dobre vibracije poziva vas u čudesan svijet ritmova,  Udruga Ruta Cres pripremila je zanimljivu radionicu filcanja, a održat će se i dvije radionice crtanja.
Velesajam kulture i udruga Pipilota pozivaju sve ljude dobre volje da se pridruže megalomanskoj zamisli izgradnje divovskog čovjeka – Trasmana, od recikliranog kartona u dvorištu SC-a!
O drugoj i drugačijoj strani obrazovnog pristupa i sustava te o alternativama u pedagoškom i edukativnom svijetu, u programu ‘Druga strana obrazovanja’, razgovarat će predstavnici Instituta za waldorfsku pedagogiju te Waldorfske škole.
Kroz sva tri dana provlačit će se program Otvorenog ateljea, trodnevne edukativne platforme za razmjenu znanja i vještina. Na Velesajamskom izdanju ateljea, sudjelovat će članovi udruge PMS (Prostora Manufakturne Slobode), Fistt i razni kreativci, koji će kroz različite tehnike kreativnog izražavanja ( šivanje, pletenje, kačkanje, kaširanje, recikliranje raznim materijala i sl.) educirati posjetitelje i pokušati potaknuti njihove vlastite stvaralačke snage.
Za zabavni dio festivala, zaduženi su odlični bendovi ST!llness, Big Strip Gorila i Mario Rašić bend te dva programa KSET CAFFE i Trip To Zion. Tu je i Književna večer na kojoj će dva salona Kulture promjene, Književni i Muzički, udružiti snage i publiku dovesti u stanje potpune nekontrole. Svojim će se nastupom Mario Rašić bend pridružiti Književnoj večeri te  čitanju poezije i proze hrvatskih autora mlađe generacije. Književnu čast u ovom kulturnjačkom pripetavanju branit će: Srđan Sandić, Aleksandar Hut Kono i nakon tri godine šutnje Marija Andrijašević, a na tankoj granici između dvije vatre borit će se Mirela Priselac Remi.
Na nezaobilaznoj Eko modnoj reviji modele naših dizajnera Ivane Popović, Druida, Robantica, Mie Jaše, Petre Puž, Rura Cres i The Bag nosit će poznate osobe iz svijeta kazališta, mode i showbizza-a, poput Iskre Jirsak, Danijele Trbović, Aleksandre Grdić, Kristijana Ugrine, Nikše Marinovića, Dore Lipovčan, Natalije Đorđević, Nevena Aljinović tot-a itd…
Uz novo ruho Francuskog paviljona, dvorištu Studentskog centra te Galeriji 10m2 također će biti podaren novi sjaj za koji su zaduženi umjetnici iz Street Art-a (OKO, Chez, Lonac & Modul) te kolektiv Pimp My Pump.
Ulaz na sve programe je besplatan.