fbpx

Ne kupujte životinje za Božić, udomite pse i mačke

Hrvatska…

U Hrvatskoj do 10 tisuća napuštenih životinja čeka dom: pomognite isprazniti skloništa – udomite pse i mačke

udomite pse i mačkeNema tjedna u kojemu nas ne dočekaju vijesti da su skloništa za napuštene životinje prepuna, a ponekad samo u nekoliko dana pojedino sklonište zbrine nekoliko desetaka odbačenih pasa, među kojima su najbrojniji napušteni štenci. Upravo zato, u predbožićno vrijeme kada mnogi razmišljaju o proširenju svoje obitelji psom ili mačkom, Prijatelji životinja i Mreža za zaštitu životinja koju čine 52 udruge iz cijele Hrvatske pozivaju na odgovorno udomljavanje životinja umjesto njihove kupnje.
– U predblagdansko vrijeme, u općoj groznici kupovanja, ne smijemo zaboraviti da životinje nisu artikli koje kupujemo kao dar za Božić i koje onda poslije Nove godine, kada shvatimo da traže brigu i odgovornost, završavaju na ulici. Svatko mora imati na umu da su pas ili mačka dugogodišnja obaveza koja traje između 10 i 20 godina, a ne slatka igračka i kratkotrajna zabava za djecu. Stoga apeliramo na sve da nikada ne kupuju životinje i time podržavaju okrutno tržište kućnih ljubimaca. Također, životinje ne bi trebalo poklanjati jer udomljavanje treba biti promišljena odluka koju donosi cijela obitelj – naglašava Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja.
– Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima možda i 10 tisuća napuštenih životinja, što je šokantna brojka! Udruge su pretrpane i preopterećene stalnim priljevom novih životinja zbog neodgovornih građana koji ne kastriraju životinje pod svojom skrbi. Stoga ističemo koliko je važno u takvoj gorućoj situaciji ne kupovati pse i mačke. Kada bi svi oni koji žele životinju i imaju uvjeta za njezino držanje odlučili udomiti, ubrzo bi sva skloništa bila prazna, a udruge za zaštitu životinja mogle bi odahnuti od prizora neželjenih pasa i mačaka, umirućih štenaca i teško bolesnih životinja – kaže Ivana Lunka, koordinatorica Mreže za zaštitu životinja.
U ozračju blagdana koji simboliziraju solidarnost, pomaganje, ljubav, zajedništvo i činjenje dobrih djela, Prijatelji životinja pozivaju sve da posjete skloništa za napuštene životinje ili mnogobrojne udruge koje zbrinjavanju napuštene životinje te da udome napuštenoga psa ili mačku, a ako nemaju uvjete za udomljenje, da pomognu napuštenim životinjama traženjem udomitelja, hranom, dekicom ili šetnjom.
Prijatelji životinja podsjećaju da su psi i mačke u skloništu i pod skrbi udruga zdravi, cijepljeni i kastrirani, a psi i mikročipirani, i svi jedva čekaju novi dom. Udomljavanjem se spašavaju najmanje dva života – one životinje koju udomite i one koja će doći na njezino mjesto.

Foto: Press