fbpx

Jedinstveni zbor Josip Kaplan napokon u HNK

Zajc…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Josip KaplanPjevački zbor mladih ‘Josip Kaplan‘ i orkestar riječke Opere pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija održat će veliki koncert na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u utorak 20. veljače 2018. u 19.30 sati.
Sjećate se HRT-ova showa „Do posljednjeg zbora”? To su oni – pobjednici prve sezone 2012. godine. A sada spremaju energični i šareni koncert u najboljem smislu te riječi! Na sceni će se tom prigodom naći više od stotinu izvođača, u dobi od sedam do 64 godine.
– U gradu Rijeci sličan zbor po energiji, entuzijazmu i uspjesima ne postoji – kazao je ravnatelj Opere Petar Kovačić, a maestro Fačini činjenicu je proširio geografski:
– Ne postoji u Hrvatskoj!
Petar Kovačić kazao je kako je Pjevački zbor mladih „Josip Kaplan” svojim radom zaslužio ozbiljan koncert i priliku predstaviti se i kazališnoj publici.
Koncert je podijeljen u dva dijela: moći ćete čuti klasične i moderne izvedbe pjesama od „Hallelujah” iz Händelovog oratorija „Mesija”, Jenkinsovih „Benedictusa” i „Adiemusa”, preko „Heal the World” Michaela Jacksona, Enyina „May it be”, „Yellow” Coldplaya pa do hrvatskih i riječkih pjesama „Ljubav se zove imenom tvojim”, „Gdje Dunav ljubi nebo” i „Fiume”.
Skladatelj, aranžer i dirigent Tomislav Fačini nije skrivao oduševljenje ‘Kaplanovcima’ za koje kaže da su „specifičan zbor ljudi predanih do krajnjih granica koje odlikuje iznimna kvaliteta“.
Umjetnička voditeljica PZM ‘Josip Kaplan’ je Doris Kovačić, Dječji zbor ‘Kap’ pripremile su Franka Zlatić i Nika Mančić, a za scenski pokret zadužena je Dolores Bugarin.
Pjevački zbor mladih ‘Josip Kaplan’ osnovan je 2006. godine. Od 2012. godine u sklopu udruge djeluje i Djevojački zbor, a od 2017. i Dječji zbor „Kap“. Kroz svoj bogati repertoar zbor njeguje umjetničku glazbu svih stilskih razdoblja, obrade narodne i popularne glazbe, gospele… PZM „Josip Kaplan“ održao je mnogo koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu (Češka, Slovačka, Italija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Slovenija…), a na natjecanjima osvaja najviše nagrade (državna natjecanja: tri zlatne plakete; međunarodna natjecanja: dvije zlatne i četiri srebrne plakete te posebne nagrade i Nagradu za najbolju koreografiju). Od važnijih nastupa ističu se: 2011. nastup na koncertima Tonyja Cetinskog u Puli (Arena), Ljubljani (Tivoli) i Zagrebu (KD „Vatroslav Lisinski”) uz Zagrebačku filharmoniju (Mo Ivo Lipanović); 2015. izvođenje skladbe „Nänie” J. Brahmsa sa zborovima „Concordia discors“ i „Izvor“ uz Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom Mo Vladimira Kranjčevića; 2015. sudjelovanje na svečanoj proslavi 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije „Oluja“ u Zagrebu uz Orkestar oružanih snaga Republike Hrvatske; 2016. u suradnji s RiDANCEom glazbeno-scenski performans „Šapat vječnosti“ u sklopu manifestacije „Ljeto na Gradini“.
Ulaznica je preostalo još vrlo malo, pa požurite na Blagajnu Kazališta!

Foto: Press