fbpx

Večeras: Sopro otvara Festival svjetskog kazališta u HNK

Zagreb…

SOPROFestival svjetskog kazališta koji je premješten iz tradicionalnog termina u rujnu, u prvih šest mjeseci 2020. godine, otvorit će večeras predstava Sopro.
Slavni portugalski umjetnik i umjetnički direktor Nacionalnog kazališta D. Maria II iz Lisabona Tiago Rodrigues gostuje u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu sa svoje dvije predstave SOPRO i NAPAMET, 6. 7. i 8. veljače 2020. godine.
Predstava SOPRO govori o kazališnoj šaptačici koju Tiago Rodrigues dovodi na pozornicu, izvlači je iz njezina zaštićenog šaptačkog mjesta izvan scene, nagovarajući je da ispriča priču o prohujalim kazališnim vremenima. Pred nama se odvija niz zgoda, anegdota, nesporazuma, sukoba, mirenja, rastanaka i umjetničkog traganja za ljepotom, kroz riječi osobe koja diše svaku riječ izgovorenu na pozornici. Osim šaptačice, koja je protagonistica predstave, glumci posuđuju svoje glasove šaputanjima duhova prošlosti pokušavajući uhvatiti ritam disanja kazališta, te žive i dragocjene umjetnosti za koju se Tiago Rodrigues bori svim svojim srcem.
Predstava se izvodi u četvrtak, 6. veljače u HNK u Zagrebu u 20 sati.
Ulaznice na linku.
NAPAMET
Predstava o važnosti pamćenja i sjećanja pohranjenog u riječima. U njoj Tiago Rodrigues priča priču o svojoj devedesetčetverogodišnjoj baki. Ona polako gubi vid i zato je zamolila svog unuka da joj izabere knjigu koju će naučiti napamet kako bi ju mogla „čitati” nakon što potpuno oslijepi. Pred nama se dočarava potraga za najvažnijom knjigom uz priče o drugim književnicima poput Borisa Pasternaka, Josifa Brodskog ili Williama Shakespearea i Osipa Mandeljštajna. U tom labirnitu ispričanih priča, na sceni se paralelno odvija učenje napamet jednog Shakespeareovog soneta. Na deset stolaca sjedi desetoro dobrovoljaca iz publike koje Tiago Rodrigues uči sonet. Misao vodilja cijele predstave je: Koliko god ljudske sposobnosti bile krhke i varljive, pjesma uvijek cilja na ljudsko pamćenje, zato jer pamćenje obično zadnje nestaje, čak i kad se oko nas sve urušava.
Predstava se izvodi u petak 7. veljače i subotu 8. veljače 2020. u 20 sati u Hrvatskom državnom arhivu, Marulićev Trg 21.
Ulaznice na linku.

Foto: Press