fbpx

Olja Đorđević: Velika mi je čast raditi Sumnjivo lice!

Intervju…

U HNK Osijek sutra će biti premijera komedije u dva čina Branislava Nušića ‘Sumnjivo lice‘. Predstavu je režirala Olja Đorđević. Redateljica je za portal Scena.hr otkrila kako se osjeća uoči premijere te svoja očekivanja

Olja ĐorđevićScena: Kako je bilo raditi ovu predstavu?
Velika mi je čast, a u isto vrijeme i velika odgovornost što će se Nušić ovom mojom režijom nakon više od dvadeset i pet godina ponovo biti na sceni HNK Osijek. Pored toga što je Nušić sigurno jedan od najznačajnijih dramskih pisaca s ovih prostora, a moguće i najpopularniji komediograf, njegove komedije su značajne zato što imaju i drugu, kritičku notu koja svakoj predstavi rađenoj po njegovom tekstu, daje dublje značenje. Nušić nije imao milosti prema sredini u kojoj je živio. Bespoštedno je opisao sve njene mane, sve propuste onih koji vladaju i sve slabosti onih koji ih biraju. I nakon ovoliko godina, podjednako je aktualan jer se u ovoj sredini, nažalost, stvari mijenjaju samo u formi, ali ne i u suštini.

Scena: Kako ste se snašli u Osijeku ?
Mogu reći da sam skoro pa domaća ovdje. Moja mama je porijeklom iz Slavonije te sam i ja skoro svako ljeto kao mala provodila u selu Bodegraj u okolici Okučana. Ovo je moja druga suradnja s HNK Osijek. Prije pet godina smo, također u veseloj atmosferi i uspješno napravili predstavu ‘Apartman’ po tekstu Neila Simona. Uz to, ja sam i umjetnički direktor Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta iz Subotice, a naša dva pozorišta imaju dugu i uspješnu suradnju već dugi niz godina, tako da smo česti gosti jedni kod drugih. Uostalom, nije problem dobro se snaći u Osijeku gdje su ljudi toliko topli i gostoljubivi da se vjerojatno svako tko dođe sa strane osjeća kao kod kuće.

Olja ĐorđevićScena: Kako je bilo na probama?
Zaista smo radili u odličnoj atmosferi. Ostaju nam finalna ‘dotjerivanja’, ali osjeća se već potreba glumaca da konačno osjete i publiku u sali.

Scena: Gdje pronalazite inspiraciju?
Kao i svaki redatelj, valjda, iz svijeta oko sebe. Kad su komedije u pitanju, a posebno Nušićeve, izvori inspiracije su neiscrpni. Kako se ‘Sumnjivo lice’ u suštini bavi nesposobnim, korumpiranim i beskorisnim činovništvom nije nikakav problem pronaći inspiraciju. Dovoljno je pogledati vijesti ili pročitati novine. Izgleda da su ta neka obilježja lokalnih političara i njima pripadajuće birokracije kod nas jedina konstanta koja se nikako ne mijenja, od Nušićevog doba, pa evo i do danas.

Olja ĐorđevićScena: O glumcima HNK Osijek…?
HNK Osijek je oduvijek imao dobar ansambl, a u posljednjih nekoliko godina je i osnažen odličnim mladim snagama, tako da je sad u pitanju ansambl koji može sve. Mi se skoro svi već godinama poznajemo, pa je rad na predstavi više kao neki susret starih prijatelja. A kad smo već kod prijatelja, tu su sad i dvojica mojih kolega s Akademije, vrhunski glumci Vladimir Tintor i Aleksandar Bogdanović, tako da mi je bilo posebno zadovoljstvo što radimo zajedno.

Scena: Koja su očekivanja ?
Moja očekivanja nakon svake premijere su uvijek ista – da ansambl voli i čuva predstavu, a da je igra pred punom salom nasmijane publike. Publika voli komedije i ne treba joj to zamjeriti jer u vremenu u kojem živimo, svaki povod za iskren smijeh je dragocjen.

Foto: HNK u Osijeku, Olja Đorđević priv. album