Prijatelji životinja: Protiv napuštanja životinja!
Piše: redakcija On 20 ruj., 2015 At 01:23 PM | Categorized As Kućni ljubimci, Ljubimci | With 0 Comments

Zagreb…

Udruge i aktivni pojedinci raspravljali o aktualnim problemima i neprovođenju zakona

protiv napuštanja životinjaJučer je u prostorijama udruge Prijatelja životinja održan 11. sastanak Mreže protiv napuštanja životinja. Na sastanku su sudjelovali predstavnici hrvatskih udruga za zaštitu životinja te pojedinci zainteresirani za rješavanje problematike napuštanja životinja, kao i druge aspekte postupanja prema životinjama u našoj državi.
Raspravljalo se o pokušajima unazađivanja zakona kroz prijedloge za uvođenje lova lukom i strijelom te ukidanje zabrane uzgoja životinja radi krzna. Istaknuta je važnost prijedloga izmjena i dopuna Zakona o zaštiti životinja, koji se trenutačno mijenja, kao što su: zabrana prodaje u trgovinama živih životinja namijenjenih ljudskoj prehrani, zabrana korištenja konja za izvlačenje drva, zabrana borbi bikova i ostalih insceniranih sukoba životinja, zabrana trajnoga držanja pasa na lancu itd. Veliku pozornost izazvala je i rasprava o zabrani usmrćivanja životinja u skloništima, nužnosti da skloništa budu neprofitna, ovlastima skloništa koja ubijaju životinje i pravilniku o radu skloništa.
protiv napuštanja životinjaNa sastanku se spominjao i Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati trgovine za prodaju kućnih ljubimaca, koji još uvijek nije donesen, i s time povezana problematika registriranja uzgajivača koji bi trebali svi biti registrirani, bez obzira na broj jedinki u uzgoju. Govoreći o uzgoju i prodaji, odnosno trgovini životinjama, govorilo se i o prijedlogu da se u Zakon uvede Pozitivna lista, popis samo dopuštenih vrsta za držanje kao kućnih ljubimaca. Posebno zanimanje izazvala je rasprava o problemima u provedbi Zakona o zaštiti životinja i neučinkovitosti primjene mnogih zakonskih odredbi, a iznesene su i informacije o lošoj kontroli mikročipiranja pasa te nedostatku programa kastracije pasa i mačaka. Spomenuta je i važnost odnosa političara prema zaštiti životinja.
Mreža protiv napuštanja životinja je projekt udruge Prijatelji životinja, koji ima za cilj umrežavanje udruga, pojedinaca i institucija koji se zalažu i rade na sprječavanju napuštanja životinja te na njihovu zbrinjavanju. Osnovana je 2008. godine, a broji više od 50 udruga za zaštitu životinja i velik broj pojedinaca.
Preko udruge Prijatelji životinja, Mreža protiv napuštanja životinja surađuje s Uredom za veterinarstvo i Uredom za veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede, Gradom Zagrebom i drugim tijelima državne, regionalne i lokalne uprave. Mreža protiv napuštanja životinja otvorena je prema udrugama, građanskim inicijativama, voditeljima skloništa, predstavnicima gradskih i općinskih vlasti i pojedincima, odnosno svima koji pridonose zbrinjavanju i sprječavanju napuštanja životinja. Radi na edukaciji svojih članova, prosljeđuje im korisne informacije te sakuplja i šalje prijedloge izmjena zakona i pravilnika nadležnim institucijama.
Krajnji cilj Mreže protiv napuštanja životinja je potpuni prestanak napuštanja životinja te podizanje svijesti i odgovornosti građana do razine koja će kao neposredni rezultat imati prestanak potrebe za postojanjem skloništa za napuštene životinje. Na sastanku je iznesen i prijedlog o promjeni naziva Mreže protiv napuštanja životinja u Mrežu za zaštitu životinja, s obzirom na to da je napuštanje životinja, nažalost, samo jedan od oblika ostavljanja životinja, te je napuštanje odraz našeg odnosa prema životinjama, koji treba popraviti u cijelosti.

Foto: Press

comment closed