fbpx

Održano vegansko kolinje: Kobasice bez krvi i za prste polizati

Zagreb…

kolinjeDok u Hrvatskoj počinje sezona kolinja, udruga Prijatelji životinja ponudila je etičnu alternativu tradicionalno krvavim proizvodima – kobasice, pogačice s čvarcima, salenjake i svinjsku mast, i to bez ijedne zaklane životinje! Sve to moglo se degustirati na štandu Udruge na zagrebačkome Cvjetnom trgu u subotu 16. 11. 2019. u 11 sati, gdje su posjetitelji mogli vidjeti i cijeli proces izrade veganskih kobasica – od pripreme smjese i punjenja u stroju za kobasice do kuhanja i pečenja, a svinje kojima time spašavamo živote mogle su se vidjeti žive, na lijepim fotografijama.
kolinje– Vegansko kolinje ne radi se na blatnim seoskim dvorištima, ne čuju se užasnuti krici svinja iz čijih prerezanih vratova šiklja krv, ne osjeća se smrad njihove agonije i smrti. Ne trebamo se bojati svinjske kuge, salmonele, trihineloze, kao ni kolesterola, zagađenja okoliša i gladi u svijetu. Ostaju nam samo zdrave kobasice i druga jela na koja smo naviknuti, napravljeni u veselju i mirne savjesti prema životinjama, okolišu i drugim ljudima – izjavili su Prijatelji životinja.
kolinjeDodali su da, osim što nitko nije izgubio život, vegansko kolinje sigurno je za zdravlje i sva hrana može se napraviti jednostavno i bez opravdano strogih zdravstvenih mjera kakve su trenutačno propisane za svinjokolje po dvorištima.
– Živimo u 21. stoljeću i možemo uživati u kobasicama bez stradavanja životinja. Veganske kobasice svih vrsta, manje ili više ljute, pečene, dimljene, kuhane, za sendvič ili za hot dog, možemo kupiti u gotovo svakoj većoj trgovini, a možemo ih napraviti i sami prema brojnim dostupnim receptima, koje smo dijelili u subotu – rekli su Prijatelji životinja navodeći da nijedan obožavatelj mesa nije bio razočaran i da upravo ovakve veganske zamjene za mesne proizvode pokazuju da se ne moramo odreći okusa na koje smo od djetinjstva naviknuti, a da se istodobno možemo odreći krvoprolića.
Najbolji primjer za to su kobasice koje su se izrađivale i degustirale na štandu Prijatelja životinja, a koje je osmislila volonterka Anita Petrović nakon posjeta utočištu za životinje u kojemu je upoznala svinju Stellu. Dirnuta susretom sa sretnom svinjom, osmislila je jednostavan recept pomoću kojega svatko može napraviti kod kuće kobasice od pšenice, soje, zobi, masnoće i začina, a da pritom divne osobe poput Stelle ne stradaju. Uz pripremu kobasica, Anita je na štandu dijelila i recept za Stelline kobasice.
– Klanje je najbrutalniji čin u odnosu čovjeka prema životinjama koje se ne mogu obraniti niti pobjeći, a bez klanja se itekako treba i može biti! Veganskim zamjenama za mesne proizvode koji se uobičajeno izrađuju nakon kolinja spašavamo i hrvatske običaje, i tradiciju, i svoju savjest, s obzirom na to da je samo prošle godine u Hrvatskoj zaklano više do milijun i pol svinja – zaključili su Prijatelji životinja.

Foto: Press