fbpx

Kolinda Grabar-Kitarović i senator McCain u Opatiji

Opatija…

Na poziv predsjednice RH, američki senator John McCain boravi u posjetu Republici Hrvatskoj

Na službenim stranicama Ureda predsjednice RH objavljeno je priopćenje za javnost o posjetu američkog senatora John McCaina Hrvatskoj koje prenosimo u cijelosti;

Kolinda Grabar-Kitarović i John McCain– Posjet je započeo sastankom Predsjednice Republike i senatora u Opatiji‎ i predstavlja nastavak njihovog redovitog dijaloga, a dolazi nakon nedavnog sastanka na marginama Minhenske sigurnosne konferencije. Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i senator McCain razgovor su posvetili razmjeni stajališta o stanju u jugoistočnoj Europi, naglasivši značaj vjerodostojne i individualne euroatlantske perspektive za sve države ovog područja i osiguranje trajne stabilnosti i napretka. U tom pogledu, složili su se oko važnosti usredotočenosti američke administracije ‎i na ovo područje svijeta.
Predsjednica Republike i senator‎ složili su se i u osudi nedavnog korištenja kemijskog naoružanja u Siriji i nužnosti aktivnog pristupa međunarodne zajednice u odvraćanju daljnjih slučajeva poput navedenog kao i iznalaženja rješenja za ovu višegodišnju krizu.
Posjet dolazi nekoliko dana prije obilježavanja četvrt stoljeća od američkog priznanja neovisnosti Republike Hrvatske. Sjedinjene Države bile su predano uz Republiku Hrvatsku i tijekom ostvarivanja našeg članstva u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji. Republika Hrvatska visoko vrednuje ostvareno transatlantsko savezništvo sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Foto: Ured predsjednice RH