fbpx

Lanac odlazi u prošlost – zabrana držanja stalno vezanih pasa

Izmjena zakona…

Jesenska akcija ‘Udomljavanje je fora’ poziva građane Hrvatske na odgovornu skrb o psima

LanacU tijeku je izmjena Zakona o zaštiti životinja, a jedna od važnih novosti koje Zakon donosi je zabrana držanja stalno vezanih pasa! Na probleme povezane s držanjem pasa na lancu upozorit će i nova, jesenska akcija ‘Udomljavanje je fora‘, koju organiziraju Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba ‘Dumovec’ i zagrebački Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo u suradnji s udrugom Prijatelji životinja. Akcija će se održati u subotu 17. rujna 2016. godine, od 9 do 15,00 sati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića, a u 10 sati doći će i gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić.
Na informativnim štandovima dijelit će se edukativni letci i senzibilizirati javnost o nenapuštanju kućnih životinja i protiv držanja na lancu, te će se predstaviti psi iz skloništa koji traže novi dom. Za posjetitelje će biti u ponudi i majice s porukom udomljavanja umjesto kupnje životinja.
Psi su vrlo socijalna i druželjubiva bića koja trebaju interakciju s ljudima i drugim životinjama. Dugotrajno držanje na lancu ili u boksu dovodi do fizičkih i psiholoških povreda i ugrožava njihovu dobrobit. Inače vrlo prijateljski raspoloženi psi, kad ih držimo zavezane, postaju nesretni, anksiozni, dolazi do razvoja neuroza i često i agresivnosti. Lanac koji je stalno na vratu dovodi do ozljeda i boli, a ogrlice ili i sam lanac bolno urastaju unutar kože psa. Psi su sjedeći mamci za ugrize insekata i parazita te uvijek postoji visok rizik od omotavanja lancem, ugušenja, maltretiranja ili čak napada od drugih pasa i ljudi.
LanacTakvi psi često ne budu pravilno hranjeni, lancem se prevrne zdjela s vodom pa ostaju satima žedni, nemaju dobru veterinarsku skrb ili zaštitu od sunca. Po zimi su na snijegu i hladnoći i nemaju dostupan zaklon od vremenskih neprilika. Uobičajeno je da spavaju u svojem malom zaprljanom prostoru jer ga njihovi vlasnici neredovito čiste.
Najvažnije od svega, upravo zato što su željni pažnje i ljubavi, a vlastita obitelj ignorira ih i ne ponaša se prema njima kao prema članovima obitelji, nerijetko ne dobiju ni minimum privrženosti i ljubavi koje su sami spremni dati, već postaju agresivni i opasni za ljude oko sebe.
Grad Zagreb donio je 2015. godine odluku kojom je zabranjen ovakav način držanja pasa, a ovim izmjenama Zakona o zaštiti životinja zabrana držanja stalno vezanih pasa vrijedit će i za cijelu Hrvatsku.
Prijatelji životinja pozivaju sve da ne kupuju pse, nego da ih udomljavaju i da se prema psima o kojima skrbe ponašaju kao prema članovima obitelji te ih ne drže vezane na lancu ili zatvorene cijelo vrijeme u boksu.

Foto: Press