fbpx

Film Medena zemlja otvorio 17. Human Rights Film Festival

Zagreb…

Premijerom Medene zemlje u prepunom kinu Tuškanac otvoren 17. Human Rights Film Festival

Human Rights Film FestivalProjekcijom nagrađivanog makedonskog dokumentarnog filma Medena zemlja sinoć je u do posljednjeg mjesta popunjenoj dvorani kina Tuškanac otvoren 17. Human Rights Film Festival. Direktor i selektor festivala, Petar Milat, pozdravni govor je započeo naglasivši kako je zatvaranjem kina Europa HRFF preselio u manje kino Tuškanac, zbog čega se, premda je cjelokupan program besplatan, za udarne termine projekcija u 19 sati od sada trebaju podizati ulaznice. Milat je istaknuo kako je za zatvaranje kina Europa i velikog broja drugih zagrebačkih kina, odgovorna gradska vlast:
– Kada navečer prolazite pored kina Europa, jedina osoba koja tu nešto gleda jest čuvar koji promatra ekran svoga mobitela. Svi mi kojima je Europa bila dom moramo drugačije organizirati festivale, a cijela situacija nije katastrofalna samo za kina, distribuciju i filmsku proizvodnju, nego i za puno širi kontekst – istaknuo je Milat koji smatra da je od pitanja uplitanja politike u kulturu ostalo samo pitanje politike, a HRFF se kao aktivistički orijentiran festival može zapitati kako prostore poput kina Europa ili prošle godine izgubljenog Studentskog centra vratiti publici.
Human Rights Film FestivalHuman Rights Film Festival traje do nedjelje 8. prosinca, a paralelno s glavnim filmskim programom koji broji 25 naslova i prikazuje se u kinu Tuškanac, odvijat će se i govorni dio programa s tribinama, okruglim stolovima i tematski pripadajućim projekcijama u Dokukinu KIC.
Hrvatsku premijeru imat će i novi film švedske dokumentaristice Anne Eborn Transnistrija, liričan portret svakodnevice adolescenata u Transnistriji, zemlji koja je proglasila nezavisnost od Moldavije nakon raspada Sovjetskog saveza, ali je do danas ostala nepriznata. Snimljen na 16-mm vrpci i u pratnji melankoličnih pop pjesama, film evocira američke dokumentarce o mladenačkoj kulturi iz 1970-ih i 1980-ih.
HRFF vikend obilježit će i dva filma dokumentarnih teškaša – Kordiljeri snova Patricia Guzmána bavi se kompleksnom političkom povijesti Čilea i posvećen je Kordiljerima, impozantnom planinskom lancu koji se prostire cijelom dužinom zemlje, i Heimat je prostor od vremena Thomasa Heisea – monumentalni povijesni esej koji kroz prizmu autorove kompleksne genealogije nudi uvid u stotinu godina njemačke povijesti te je snažna politička gesta protiv rata i zaborava.

Foto: Press – Mladen Pobi