fbpx

Prijenos: Novogodišnji koncert iz Beča

Na malim ekranima…

Na Hrvatskoj radioteleviziji u ponedjeljak 1. siječnja izravan prijenos – Novogodišnji koncert iz Beča

Novogodišnji koncertHrvatska radiotelevizija na Prvome programu Hrvatske televizije i na Trećemu programu Hrvatskoga radija u ponedjeljak 1. siječnja 2018. godine s početkom u 11.15 sati izravno prenosi tradicionalni Novogodišnji koncert iz Beča. Televizijski prijenos komentira Ivana Kocelj, a radijski prijenos Jagoda Martinčević. I ove će godine Novogodišnji koncert donijeti nezaboravan izbor iz neiscrpnoga vrela vječno mlade glazbe plesnih dvorana 19. stoljeća. Okrunjen kao i svake godine prepoznatljivim bečkim simbolima, valcerom Na lijepome plavom Dunavu i Radetzkyjevom koračnicom, na programu će se nizati valceri, koračnice, polke i drugi plesovi iz pera najvažnijih skladatelja valcera: Johanna Straussa sina, kralja valcera i demona bečke glazbe, kako ga je prozvao Wagner zapanjen pomamom za njegovom glazbom, a potom i njegova oca Johanna Straussa i brata Josefa Straussa. Uz njihove skladbe čut ćemo i skladbe slavnoga operetnoga skladatelja rođenog u Splitu Franza von Suppéa te austrougarskoga vojnoga glazbenika i skladatelja Alphonsa Czibulke.
Bečka filharmonija ove će godine nastupiti pod vodstvom Riccarda Mutija, jednoga od najvažnijih i najutjecajnijih dirigenata današnjice, kojemu će to biti peti put da ravna Novogodišnjim koncertom, nakon što je čast već imao 1993., 1997., 2000. i 2004. godine. S Bečkom filharmonijom počeo je surađivati 1971. godine na Festivalu u Salzburgu. Odonda je ovim orkestrom dirigirao u Beču, Salzburgu i na gostovanjima diljem svijeta na više od pet stotina koncerata. Na podiju Musikvereina pred Bečkom filharmonijom, otkako je 1939. godine počela tradicija Novogodišnjih koncerata, izmjenjivao se niz najuglednijih dirigenata: Clemens Krauss, koji je započeo tradiciju, istina u jednome od najmračnijih razdoblja austrijske povijesti, Willi Boskovsky, koji je dvadeset pet godina dirigirao ovim koncertima, potom Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Gustav Dudamel, Nikolaus Harnoncourt, Mariss Jansons, Herbert von Karajan, Carlos Kleiber, Josef Krips, Lorin Maazel, Zubin Meht, Riccardo Muti, Seiji Ozawa, Georges Prêtre i Franz Welser-Möst.
Novogodišnji koncertBečka filharmonija svoj je blizak odnos s bečkim valcerom stvarala vrlo polako. Trebalo je gotovo pola stoljeća otkako je godine 1873. prvi put izvela valcer Johanna Straussa sina Bečka krv do vremena kad je bečki valcer prihvaćen kao dio repertoara ovoga orkestra, koji je dugo vremena smatrao da bi mu izvođenje lake glazbe bečkoga valcera moglo naštetiti ugledu.
Stvari su se počele mijenjati početkom dvadesetih godina prošloga stoljeća kad je Arthur Nikisch dirigirao izvedbom Straussovih valcera Život umjetnika, Na lijepome plavom Dunavu i Vino, žene i pjesma za otkrivanje spomenika Johannu Straussu. Prvi koncert s cjelovitim Straussovim programom Bečka filharmonija održala je 1925. godine za stotu obljetnicu Straussova rođenja, a otada je glazba obitelji Strauss i drugih skladatelja bečkoga valcera ušla u stalni repertoar Bečke filharmonije.
Osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) i Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3) Novogodišnji koncert iz Beča moći će se prati i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Foto: Press arhiva