fbpx

70. rođendan: Ježeva kućica Branka Ćopića

Teatar Naranča…

Voli i čuvaj svoj vlastiti dom – Ježeva kućica Branka Ćopića

Ježeva kućica

Ježeva kućica– U subotu, 25. siječnja, u 18.00 sati u Zajednici Talijana Pula – Circolo slavimo 70. rođendan Ježurke Ježića. Ježeva kućica Branka Ćopića izdana je 1949. godine u Beogradu, a 1950. godine u Zagrebu objavilo ju je Omladinsko izdavačko poduzeće Novo pokoljenje. Jedna je od najpopularnijih i najprodavanijih dječjih knjiga u povijesti i Jugoslavije i Hrvatske. Krajem pretprošle godine novi kurikulum hrvatskoga jezika Ježeva kućicadignuo je puno je buke, pogotovo činjenica da je iz lektire izbačena i Ježeva kućica. No to nije bilo točno jer je Ježurka iz hrvatske lektire izbačen puno prije, točnije 1993. godine. Prošle godine, Ćopićev se junak vratio na velika vrata u hrvatsku lektiru za prvi razred osnovne škole – poručuju organizatori.
Kućice draga, slobodo moja….
Voli i čuvaj svoj vlastiti dom. Jasna je pouka Ježeve kućice. Njen glavni lik, slavni lovac, Ježurka Ježić bori se za sebe i brani svoje stavove, koliko god to ponekad bilo teško pa i dok mu se Lija, Medo i Divlja svinja rugaju. Ježeva kućica spada u djela koja ostaju upamćena tijekom cijeloga života, a Ćopićevi stihovi Po šumi širom, bez staze, puta Ježurka Ježić povazdan luta često se citiraju.

Ježeva kućica
Režija: Ranko Tihomirović
Scenografija: Nella Radojičić – Nella Art
Kostimografija: Laardesign – Renata i AnaLea Janžić
Scenski pokret: Katja Rabar
Dizajn rasvjete: Majkl Mikolić
Vizualni identitet: Luka Juričić
Igraju: Ranko Tihomirović, Majkl Mikolić, Luka Juričić, Katja Rabar, Mathilde Vukosavljević, Matilda Nikić, Elizabeta Košeto, Lucija Pajca, Vlatka Rubil

Termin: 25.1. (subota) u 18:00 sati u Puli (Circolo – Zajednica Talijana), 26.1. u 17:00 sati u Poreču (Pučko otvoreno učilište Poreč)
Trajanje: 35 min
Dobna skupina: 3+
Informacije i rezervacije: za Pulu (0955222505, [email protected]), za Poreč (Pučko otvoreno učilište Poreč)

Foto: Press