fbpx

Agape osvojio nagradu BaNeFF na filmskom festivalu u Stockholmu

Stockholm…

Film ‘Agape’ osvojio nagradu The FESTIVAL PRICE BaNeFF 2019 na filmskom festivalu u Stockholmu

Goran Bogdan

Agape, Branko SchmidtFilm ‘Agape‘ osvojio je ‘Nagradu BaNeFF 2019.‘ na Balkan festivalu novog filma, koji se osmi put održao u Stockholmu. Nagrada je uručena na svečanoj dodjeli 17. veljače 2019. redatelju i ko-scenaristi Branku Schmidtu, a o nagradama je odlučivao žiri u sastavu: redateljica i producentica Lena Koppel, multimedijska umjetnica i slikarica Madeleine Hatz, glumica Ludmila A Thurne te glumac Cedomir Djordjevic.
Cilj tog festivala jest upoznati Šveđane s filmovima iz zapadne i jugoistočne regije, a na istom festivalu 2014. kao najbolji redatelj Branko Schmidt i najbolji film festivala nagrađen je ‘Ljudožder vegetarijanac’.
Ove godine s festivalskom temom identiteta, žiri je prepoznao film ‘Agape’ kao inovativan i hrabar prikaz kontroverzne teme, dodala je urednica filma Maja Gregl.
Agape je film o božjoj milosti, o ljubavi Boga prema čovjeku zabludjelom na krivi put. Premda je to sadržajno priča o svećeniku pedofilu i ljubavnom trokutu s dvojicom krizmanika, kojeg crkva degradira, a krizmanici na kraju istuku, film počiva na duboko humanoj i pozitivnoj premisi prema kojoj se čovjek ima suočiti sa sobom da bi spoznao ljubav veću od svih zemaljskih, onu božju.
Film je na 64. Pulskom filmskom festivalu osvojio Zlatnu arenu za montažu.
Glavni glumac Goran Bogdan za ulogu svećenika dobio je godišnju nagradu Vladimir Nazor, a na 19. Festivalu del Cinema Europeo u talijanskom gradu Lecceu proglašen je najboljim europskim glumcem. Također je dobitnik i nagrada Zlatni studio i Večernjakove ruže.

Film Agape
Scenaristi: Ivo Balenović, Branko Schmidt, Zrinka Matijević Veličan, Sandra Antolić
Direktor fotografije: Dragan Ruljančić h.f.s.
Montažer: Hrvoje Mršić
Scenograf: Damir Gabelica
Kostimografkinja: Vedrana Rapić
Majstorica maske: Jasna Rossini
Redatelj: Branko Schmidt
Uloge: Goran Bogdan, Pavle Čemerikić, Denis Murić, Daria Lorenci Flatz, Dražen Šivak, Ivo Gregurević, Emir Hadžihafizbegović, Ivana Gulin, Alan Katić, Nela Kocsis, Robert Ugrina.
Produkcija: Telefilm i HRT
Urednica filma: Maja Gregl

Foto: Press, Scena.hr