fbpx

Anita Schmidt: Bolno pitanje izbjegličkog egzodusa

Za portal Scena.hr…

Glumica govori o predstavi ‘Crni kruh’ i novoj ulozi

Anita Schmidt– U godinu dana od praizvedbe, tema naše priče još više se usijala i postala aktualnija. Bolno pitanje izbjegličkog egzodusa još više se prelama u sudbini moje Vere. U početku rada prilično mi je teško bilo ući u kožu žene, strankinje koja nakon dvadeset godina teškog rada u tuđini doživljava deportaciju i gubitak i to malo sigurnosti koju je imala radeći najprljavije poslove u Njemačkoj. Vremenom sam shvatila svu težinu takve sudbine  – ispričala je glumica kako se osjeća u svojoj ulozi. Anita Schmidt kaže da joj je bio poseban užitak igrati na njemačkom jeziku. Glumica je tjedan dana provela u Kölnu gdje je igrala predstava Davora Špišića  ‘Crni kruh’ u režiji Nade Kokotović i produkciji Theatera TKO iz Kölna.
– Imali smo i gostovanje u Wiesbadenu tako da je užitak bio još i veći – naglasila je Anita.  Tema predstave ‘Crni kruh’ je izuzetno aktualna, a govori o tome kako se osjeća čovjek koji je u potrazi za boljim životom. To je priča o životu azilanta, koji svu surovost suvremenog života osjeti kad u zemlji u kojoj se nada boljem životu, dobije žig deportacije.
Anita Schmidt– Osjećam patnje drugih. Posebno me dojmila tragedija ovih ljudi u izbjeglištvu i tužnih dječjih očiju kojima sam se trudila pomoći volonterskim radom u kampu u Opatovcu – prisjetila se glumica. A nakon izvedbe ‘Crnog kruha’, u Wiesbadenu bio je organiziran i okrugli stol pod nazivom ‘Znaš li tko sam ja?’ gdje su svjedočili o useljeničkim pričama stranaca.
Anita u matičnom kazalištu HNK Osijek radi novu predstavu ‘Moć zemlje’ Janka Matka, a u režiji Želimira Mesarića.
– Priča ja to o zabranjenoj, međuklasnoj ljubavi, problem koji je danas opet aktualniji nego ikad. Ovom predstavom sigurno se borimo za pravo ljubavi koja mora i jedino može pobijediti – govori glumica. Anita igra Janju, majku glavnog junaka kojeg igra talentirani mladi glumac Ivan Ćaćić.
– Glavni lik se za svoju ljubav bori i po cijenu života, a onda majčino srce dolazi na kušnju. Zanimljivo je da sam nakon pet godina ponovo u braku, naravno onom scenskom, s mojim dragim partnerom Aleksandrom Bogdanovićem – kazala je Anita te dodaje:
– Želimir Mesarić u izvrsnom neorealističkom ključu iz nas izvlači onu iskonsku snagu zemlje i strasti, koja se jednako osjeća i u urbanim i ruralnim sredinama. Emocije su tako snažne i opipljive da sam nakon rada na sceni, u kojoj mi sin umire u naručju svoje ljubavi, kući dolazila slomljena. Što onda opet mora trpjeti moj pravi suprug Davor, ali to je ljepota ovog zanata.

Foto: Anita Schmidt priv. album