fbpx

Božićni koncert Zbora i Orkestra HNK Split

Split…

Božićni koncertZbor i Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta Split pod ravnanjem maestra Harija Zlodre izvest će tradicionalni Božićni koncert u petak i subotu 18. i 19. prosinca 2015. godine s početkom u 20,00 sati. Kao solisti nastupit će sopranistica Antonija Teskera, mezzosopranistica Terezija Kusanović, tenor Saša Jakelić, te klarinetist Željko Milić, dok je zborovođa Ana Šabašov. Na programu su djela Ramireza, Rahmanjinova, Grubera, Zajca, Wadea, Schuberta, Adama i Berlina.
Koncert otvara Misa Criolla Ariela Ramireza, vodećeg predstavnika argentinske folklorne glazbe. Misa Criolla njegovo je najpoznatije i najizvođenije djelo. Napisana 1963. i 1964, Ramirezova Misa je jedna od prvih sakralnih skladbi nastalih nakon što je Drugi vatikanski koncil odobrio upotrebu narodnog jezika u liturgiji. Upotrebom tipično andskih udarkaljkaških i instrumenata zapadne glazbene tradicije poput čembala, te naslanjanjem na južnoameričke folklorne forme, skladatelj je odrazio specifični duh kreolske kulturne baštine koja je spojila najbolje od dva svijeta.
Božićni koncertNakon Mise Criolle slijedi Treći stavak, Adagio Druge simfonije u e-molu, op. 27 Sergeja Rahmanjinova, jednog od posljednjih velikih predstavnika romantizma u ruskoj glazbi. Dugačku solo-dionicu na klarinetu koja karakterizira ovaj stavak izvodi Željko Milić. Tiha noć Franza Xavera Grubera od svoje prve izvedbe u austrijskom gradiću Oberndorfu pokraj Salzburga 1818. izvedena je nebrojeno puta u najraznovrsnijim aranžmanima, postavši jednim od najpopularnijih božićnih napjeva i kao takva proglašena i zaštićenom nematerijalnom baštinom od strane UNESCO-a. Na predstojećem će je Božićnom koncertu zajedno sa Zborom splitske Opere izvesti Terezija Kusanović, koja će zajedno s Antonijom Teskerom otpjevati i Pastoralu Ivana pl. Zajca. Slijedi još jedan od neizostavnih božićnih napjeva, Adeste fideles Johna Francisa Wadea u izvedbi zbora. Slijedi skladba Mille cherubini in coro Franza Schuberta koju će otpjevati Terezija Kusanović, a Antonija Teskera će uz zbor izvesti ništa manje popularnu Cantique de Noël Adolphea Adama. Koncert će zaključiti neizostavna White Christmas Irvinga Berlina, pjesma napisana 1954. za istoimeni film, popularnu muzičku romantičnu komediju koju je izvorno pjevao Bing Crosby, a na splitskom će ga koncertu uz zbor izvesti Antonija Teskera, Terezija Kusanović i Saša Jakelić.

Foto: Press