fbpx

Predstava ‘Cinco i Marinko’ – ili vrag odnija lipu smrt!

CeKaTE…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Cinco– Kad sam započinjao pisati o Cinci i Marinku, koji kao živi mrtvaci u mrtvačkom sanduku putuju u obećanu državu Hrvatsku, nisam ni slutio koliko će nam takvih putovanja u mrtvačkim sanducima pružiti stvarnost. Mrtvački sanduk postade najčešće prijevozno sredstvo kojim se dolazi do ostvarenja snova o vlastitoj državi. Lijepo legneš u lijes i eto te odmah u Lijepoj Našoj. Štoviše, putovanje u dobro skrojenome sanduku danas je privilegij i luksuz. Mnogi su te udobnosti bili lišeni, otputovavši u državu Hrvatsku prije njezinoga formalnog priznavanja, bez konfora lijesa. Umiranje se pretvorilo u povijesni stvaralački čin, a hrvatsko iskustvo smrti u temu čije će se varijacije još dugo pojavljivati pred nama u raznim oblicima, umjetničkim i dnevnopolitičkim – kaže o predstavi autor Mate Matišić.
Predstava ‘Cinco i Marinko’ ili vrag odnija lipu smrt na rasporedu je u CeKaTE-u 19. svibnja 2015. godine u 20,00 sati. Autor drame je Mate Matišić, a glume Danko Ljuština i Vedran Mlikota.
Gastarbajteri Cinco i Marinko, očajnički željni obitelji, ljubavi i rodnog kraja, pokušavaju se dokopati domovine, ako već ne može drugačije, onda u mrtvačkom kovčegu. Cilj je dobivanje njemačke penzije koju bi kasnije, naravno živi, trošili. Dakako, na putu i u domovini nastaju svakakve peripetije. Ova je predstava svojevrsni smijeh apsurda, u svoj osnovni postav uključuje mrtve kao jednu od hrvatskih poslovnih mogućnosti: danas, kada svi pričaju o tzv. otvaranju prema svijetu, o našem uključivanju u Europu, stanovito je da ćemo mi u Europu najlakše ući u mrtvačkim kolima. Tekst je na Danima satire osvojio nagradu za najbolji dramski tekst. Posrijedi je gostovanje Glumačke družine Glumci iz Zagvozda na Trešnjevci. Predstava je od premijere 2009. godine odigrana nebrojeno puta pred punim gledalištima na otvorenom i zatvorenom.
Cijena ulaznica je 50,00 kuna, 30,00 kuna za umirovljenike i studente i kupce pet i više ulaznica. Rezervacije tnt@cekate.hr ili 01/3695 457.

Foto: Press