fbpx

Gostovanje Nacionalnog kazališta D. Maria II. iz Lisabona predstavom SOPRO

Zagreb…

Predstava SOPRO izvodi se u sklopu europskog programa

SOPRONacionalno kazalište D. Maria II. iz Lisabona izvest će u sklopu europskog programa koji se kontinuirano održava u povodu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije dvije predstave slavnoga redatelja Tiaga Rodriguesa. Zbog hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije Festival svjetskoga kazališta iznimno je premješten u prvih šest mjeseci 2020. godine.
Po prvi puta u Zagrebu predstavit će se veliki umjetnik i ravnatelj Nacionalnog kazališta D. Maria II Tiago Rodrigues. Njegova predstava SOPRO bit će izvedena 6. veljače na velikoj sceni HNK u Zagrebu. Riječ je dirljivoj priči o kazališnoj umjetnosti i prošlim kazališnim vremenima.
SOPROKada je kazalište samo ruševina, kada ništa ne ostane od zidova, dekora, scenskih ulica, namještaja, strojeva, dijelova scenografije, netko je ipak još prisutan: onaj koji predstavlja pluća teatra i sve glumačke geste, a to je šaptačica. Glasovi, zvukovi, glazba, elementi koji su obično u središtu pozornosti, sada se povlače u pozadinu, ustupajući mjesto disanju teatra, onome koga nitko nikada ne čuje, onome što sad istupa u prvi plan, onome koji čuva kazališno pamćenje i kontinuitet; ženi koja je provela cijeli svoj život u kazališnoj zgradi u kojoj su se okupljali glumci i igrale predstave. Večeras, ona je ta koja priča priče, bile one istinite ili ne, sve su potekle iz kazališta, rekao je Rodrigues.
Rodriguesa nazivaju njegovateljem kazališne umjetnosti koji u svojim predstavama miješa istinite priče i fikciju te rekreira djela klasične kazališne literature i adaptacije proznih djela, oduševljavajući time publiku diljem Europe.
O REDATELJU:
Slavni portugalski umjetnik Tiago Rodrigues jest glumac, redatelj, pisac, esejist te ujedno i umjetnički ravnatelj Nacionalnoga kazališta D.Maria II. iz Lisabona. Miješajući u svojim predstavama istinite priče i fikciju, rekreira djela klasične kazališne literature i adaptacije proznih djela. Svoj kazališni rad temelji na glumcima s kojima se upušta u improvizacije i na interakciji s publikom, koja je nerijetko sudionikom predstave. Kombinirajući riječi, pokret, glazbu, poeziju i jake emocije, Tiago Rodrigues njeguje kazališnu umjetnost na način koji već godinama oduševljava publiku širom Europe.
Od početka karijere doživljavajući kazalište kao okupljalište ljudi, još kao student je postao članom belgijsko-nizozemske kreativne grupe Stan, da bi 2003. s Magdom Bizarro osnovao trupu Mundo Perfeito s kojom je stvorio više od 30 predstava, a koje su gostovale u mnogim europskim zemljama, postavši stalnim gostima Avignonskog festivala, pariškog Jesenskog festivala, norveškog Festivala Meteor, njemačkog Theaterformen, kanadskog TransAmerika festivala, belgijskoga Kunstenfestivaldesartes i dr. Surađivao je s velikim brojem portugalskih i europskih kazališnih umjetnika, s koreografima i plesačima te predavao na brojnim europskim umjetničkim školama, a piše scenarije za televiziju i film, članke za novine, poeziju i eseje. Njegove recentne produkcije omogućile su mu svjetski uspjeh i međunarodne nagrade, a 2018. je nagrađen Europskom nagradom za kazalište. Svojim radom i shvaćanjem kazališta Tiago Rodrigues je postao graditelj mostova između gradova i zemalja, ne zanemarujući rad i razvoj svojega matičnog kazališta.
Predstava SOPRO izvodi se u sklopu europskog programa uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske za potrebe predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske Unije.

Foto: Press