fbpx

Mladi majstor Bruno Vlahek sa Zagrebačkom filharmonijom

Zagreb…

Bruno VlahekPod ravnanjem šefa dirigenta Davida Danzmayra, u petak, 17.studenoga 2017.godine, Zagrebačka filharmonija održat će koncert s jednim od najistaknutijih pijanista mlađe generacije, supertalentiranim 31-godišnjim Brunom Vlahekom.
Zagrepčanin Bruno Vlahek u vrlo je ranoj dobi prozvan čudom od djeteta i to s punim pravom. Završio je Muzičku akademiju u svojem rodnom gradu i to kao jedan od najmlađih diplomanata. Glazbeno se usavršavao u njemačkom Kölnu, švicarskoj Lausanni i na Visokoj školi za glazbu kraljice Sofije u Madridu.
Započeo je svoje glazbeno obrazovanje u dobi od devet godina, a nedugo kasnije počeo je s pijanističkim javnim nastupima. Brzo je postalo jasno da se radi o izvanserijskom talentu, koji se svakim danom razvija u sve kvalitetnijeg glazbenika i izvođača, a sada je Vlahek došao do faze u kojoj nastupa kao solist s vodećim orkestrima u Europi i diljem svijeta. Osvojio je brojne domaće i međunarodne nagrade, nositelj je naslova „Mladi glazbenik godine” Zagrebačke filharmonije za 2010. godinu, a 2011. španjolska kraljica Sofija mu je uručila počasnu diplomu za njegova postignuća.
Trenutno je zaposlen kao profesor na konzervatoriju Katarina Gurska u Madridu.
Manje je poznato da, uz to što je vrstan pijanist i pedagog, Vlahek je aktivni skladatelj. Autor je preko 40 orkestralnih, komornih, solističkih i vokalnih kompozicija raznih žanrova. Skladanje je na početku Vlaheku bilo hobi, ali ubrzo je preraslo u još jedan vid njegovog zanimanja.
– Imao sam potrebu stvoriti svoje djelo i tako se izraziti, a ne samo reproducirati – objašnjava Vlahek koji je stvorio i respektabilnu karijeru kao kompozitor, o čemu dovoljno govori činjenica da se njegova djela izvode u cijelom svijetu, a notni zapisi objavljeni su u Velikoj Britaniji i SAD-u.
Orkestar ZFFilharmonija će s Vlahekom izvesti Mostarski koncert za klavir i orkestar suvremenog hrvatskog skladatelja i dirigenta Željka Brkanovića, koji će ovom prilikom obilježiti nadolazeći 80. rođendan. Radi se o koncertu koji se ne propušta jer Vlahekova virtuoznost i dubina glazbene misli očarava publiku, a u to ćete se uvjeriti i sami na ovom jedinstvenom koncertu.
– Na koncertu 17. studenog, uz nastup Brune Vlaheka s Filharmonijom, naš će orkestar izvesti dvije antologijske skladbe jednog od najvećih skladatelja u povijesti –Ludwiga van Beethovenova, što je najbolja pozivnica za ljubitelje glazbe jer svako izvođenje Beethovenovih skladbi donosi ogromnu energiju i pruža fenomenalan doživljaj. Koncert će započeti 8. simfonijom u F-duru, op. 93, koju je Beethoven od milja zvao ‘moja mala simfonija u F-duru’. Skladba lakšeg i bezbrižnijeg karaktera, ali izuzetno dobro prihvaćena od publike, kritičara i drugih kompozitora. Dovoljno je citirati jednog od najvećih skladatelja romantizma Petra Iljiča Čajkovskog koji je o njoj rekao da je ‘jedno od najvećih Beethovenovih simfonijskih remek-djela’. Drugo Beethovenovo djelo na repertoaru, 5. simfonija u c-molu, op.67, jedna je od najpoznatijih kompozicija klasične glazbe. Od 1808. godine, kada je prvi put odsvirana, jedno je od najizvođenijih klasičnih djela, skladba koja je izuzetno mnogo puta snimljena na nosače zvuka u izvedbi raznih orkestara diljem svijeta i kompozicija čiji se epohalni značaj osjeti od prve sekunde. Ne propustite koncert Zagrebačke filharmonije 17. studenog u 19:30 sati jer izvedba dvije Beethovenove simfonije i Vlahekov solistički nastup glazbena su atrakcija koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim – poručuju organizatori.

Foto: Press