fbpx

DIVERT inkluzivni plesni kolektiv: Premijera Neobične ljubavi

Zagreb…

Neobične ljubavi u režiji i koreografiji Žaka Valente

DIVERT– Neobične ljubavi naša je prva predstava kojom se obraćamo dječjoj i mladoj publici, a u kojoj se plesom, igrom i pjesmom bavimo temom ljubavi. Autor, redatelj i koreograf eminentni je plesni i kazališni umjetnik Žak Valenta, a izvođački ansambl čine Marina Bura (izvođačica, aktivistkinja i studentica sociologije) Filip Sever (mladi glumac, plesač i pjevač, student Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku), Iva Nerina Sibila (plesačica i umjetnička voditeljica DIVERTa) i Helvecia Tomić (izvođačica i jedina u Hrvatskoj aktivna edukatorica DanceAbility metode). Glazbu je skladao Dušan Maksimovski, a majstor svjetla i fotograf je Jason Mulhausen – poručuju organizatori.
Neobične ljubavi nastale su u produkciji DIVERT inkluzivnog plesnog kolektivi, a u režiji i koreografiji Žaka Valente. Premijerne izvedbe su 18. i 19. rujna 2020, u 18 sati, u Zagrebu, MSU – dvorana Gorgona.
DIVERT– DIVERT je jedinstvena plesna skupina po tome što u svom izvođačkom ansamblu okuplja izvođače s i bez invaliditeta, do sada je svojim inkluzivnim plesnim predstavama i edukativnim programom dotakla publiku širom Hrvatske, a dobitnici smo i nekoliko nagrada – zaključuju organizatori.
Predstava DIVERT traje 50 minuta, a ulaznice po cijeni od 25 kn u prodaji su na blagajni MSU od 15. 9. u radno vrijeme muzeja, od 11. do 19. sati.
O predstavi DIVERT:
Ljubav je, između ostalih svojih neobičnosti, jedina imenica koja ima funkcija glagola. Sam po sebi, pojam ljubavi je nejasan, prazan, općenit. Tek kada smo u njemu, kada se živi voleći, ljubav dobiva svoje značenje.
Ovu smo temu izabirali kako bismo magičnim svijetom kazališta djeci i mladima otvorili, u današnje vrijeme gotovo subverzivni pojam ljubavi. Pitanja poput „Što je to što zovemo ljubav?“, „Zašto volimo nešto ili nekoga?“, „Kako osjećamo ljubav?“ i mnoga druga pitanja koja muče malene, ali i nas odrasle, početna su točka ovog autorskog projekta. Za nas, ova je predstava kontrapunkt prevelikoj količini nasilja kojemu smo svi, bez obzira na dob, izloženi putem javnih medija i interneta, kao i komercijalizaciji i klišeizaciji odnosa koji na potpuno neprimjeren način tumače ljubav… a upravo su kvaliteta i snaga ljubavi koju primamo u djetinjstvu ono što nas za cijeli život obilježi i formira.
U našem se projektu zato bavimo onim poetičnim i čarobnim dijelom nas, onim koji voli i koji je voljen.
Tako su Neobične ljubavi predstava u kojoj nizom situacija pričamo priče o – ljubavi. Izvođačkom se igrom, plesom i pjesmom, raznim referencama iz bajki, pop-kulture i sjećanjima na djetinjstvo otvaraju prepoznatljivi odnosi, neki duhoviti i zabavni, a neki i s „druge strane ljubavi“, oni koje podsjećaju da ljubav liječi, ali ponekad i boli. Tako susrećemo nezgrapnu ljubav iz svijeta lutaka, situaciju iz školskih hodnika i tajnovitu pre-teen zaljubljenost, razigrane odnose među braćom i sestrama i uvijek dinamične među roditeljima i djecom, a tu je i čista dječju ljubav prema svijetu…
…no što u ovoj predstavi radi Darth Vader, princeza Elsa, Wonder Woman i batmobil, kako je tekla ljubavna priča između tajanstvenih Kikija i Dragane, postoji li uopće obična ljubav ili je svaka, baš svaka ne-obična, pokušat ćemo odgovoriti predstavom Neobične ljubavi.
Inkluzivnost ove predstave nalazi se u performativnim, fizičkim i generacijskim raznolikostima izvođačkog ansambla.

DIVERT inkluzivni plesni kolektiv: Premijera Neobične ljubavi
Redatelj i koreograf: Žak Valenta
Izvođači: Marina Bura, Filip Sever, Iva Nerina Sibila, Helvecia Tomić
Skladatelj: Dušan Maksimovski
Svjetlo, foto i grafičko oblikovanje: Jason Mulhausen
Trajanje predstave: 50 minuta
Umjetničko vodstvo DIVERT / IMRC: Iva Nerina Sibila
Produkcija: DIVERT inkluzivni plesni kolektiv 2020.
Premijera: 18. i 19. rujna 2020, MSU, dvorana Gorgona.
Predstava Neobične ljubavi financijski je podržana od Ministarstva kulture, a ostvarena u suradnji s Odjelom za edukativnu djelatnost MSU.

Foto: Press